П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Випробувано на сигаретах: застережливі написи та картинки показали м’ясоїдам

Важливо

До 10 відсотків людей готові відмовитися від м’яса після ознайомлення із застережливими написами про наслідки його споживання. Йдеться про написи та зображення, подібні до тих, що розміщують на пачках цигарок. Британські вчені провели онлайн-експеримент і з’ясували ефективність таких попереджень. Це може сприяти поліпшенню здоров’я населення і скороченню викидів вуглекислого газу в атмосферу.

Про це розповідає The Guardian.

Вчені запропонували одній тисячі людей пройти опитування, в ході якого пропонувалися 20 гіпотетичних ситуацій вибору між м’ясним, рибним, вегетаріанським та веганським варіантами однієї й тієї ж страви — наприклад, бургера чи пасти.

Учасникам, які потрапили в експериментальну групу, у кожній ситуації під м’ясним варіантом страви демонстрували попереджувальний напис та зображення про вплив споживання м’яса на здоров’я або довкілля. Потім учасники відповіли на запитання щодо їхніх звичок споживання м’яса, а також готовності та намірів це споживання скоротити. Термін “м’ясо” включав зокрема і м’ясо птиці.

Фото – Juanmonino/iStock/Getty Images Plus

З’ясувалось, що попереджувальні написи призвели до того, що від 7,4 до 10 відсотків людей заявляли про готовність відмовитися від м’ясних страв. А попередження про вплив вживання м’яса на здоров’я, клімат або ризик пандемії працювали однаково ефективно.

Зображення – Milica Vasiljevic et al. / Appetite, 2023

Тепер вчені розраховують докладніше вивчити потенціал таких написів для зниження споживання м’яса.

За статистикою, 72% населення однієї лише Великої Британії є споживачами м’яса. Незалежний комітет зі зміни клімату рекомендує скоротити споживання м’яса і молочних продуктів на 20% до 2030 року.

Джек Г’юз, докторант з Університету Дарема, зазначив, що попереджувальні етикетки успішно знижують рівень паління і споживання цукровмісних напоїв. Він припустив, що подібне маркування на м’ясних продуктах могло б сприяти досягненню національних цілей зі зниження викидів парникових газів до нуля.

Докторка Міліца Василевич, авторка дослідження, також наголосила на відомій небезпеці надмірного споживання м’яса для здоров’я і довкілля та припустила, що попереджувальні етикетки можуть стати одним із методів зниження цих ризиків.

Як розповідало раніше BitukMedia, на 3D-принтері надрукували мармурову яловичину преміум-класу.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі