Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Справжній джунглевий чай”: вчені знайшли найтемнішу річку в світі (ВІДЕО)

Важливо

Річка Рукі, притока могутньої африканської річки Конго, визнана найтемнішою річкою на Землі. Вода Рукі набагато темніша, аніж вода іншої претендентки на цей титул — річки Ріу-Негро в Амазонії.

Про це повідомляє Phys.

Одну з найтемніших річок на планеті знайшла команда вчених зі Швейцарії, США та Республіки Конго.

Дослідники відзначають, що руку, опущену в річку Рукі, практично неможливо побачити. Притока Конго виявилась в кілька разів темнішою за річку Ріу-Негро в басейні Амазонки.

Причина того, що вода Рукі має настільки темний, практично чорний колір, полягає в тому, що вона перенасичена розчиненою в ній органікою.

У сезон дощів річка досить часто виходить з берегів і затоплює джунглі. Після цього вода поступово повертається у звичне русло. За цей час вона вимиває з джунглів багаті на вуглець органічні рештки (мертву рослинність). Течія Рукі відносно спокійна – це ускладнює викиди вуглецю. Однак сполуки впливають на колір води.

Басейн Рукі, ширина якої сягає кілометра, вчетверо перевищує площу Швейцарії і суцільно вкритий незайманим первісним тропічним лісом. Торф’яні болота, через які протікає Рукі, містять гігантські поклади відмерлих рослин, що недорозклалися – це перетворює їх на справжні резервуари вуглецю. Багаті вуглецем органічні речовини змиваються в річку дощами.

Примітно, що до річки майже не потрапляють чисті дощові води (вода поєднується з органічними рештками). В сезон дощів Рукі розливається і затоплює джунглі. Вода не сходить тижнями, і весь цей час в неї активно всмоктується органіка. Аналізи води Рукі показали, що вона є світовим рекордсменом за вмістом розчиненого органічного вуглецю. За словами вчених, в Рукі міститься вчетверо більше органічних сполук, ніж у руслі Конго, і в півтора рази більше, ніж у відомій Ріу-Негру.

“Рукі, за своєю суттю, це справжній джунглевий чай”, прокоментував один з авторів дослідження, гідролог з Вищої технічної школи Цюріха Тревіс Дрейк.

Як розповідало раніше BitukMedia, експедиція Південною Америкою з’ясує, яка річка довша – Амазонка чи Ніл.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі