Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Сортувати і займатись йогою: робот Ілона Маска “Оптімус” демонструє нові навички (ВІДЕО)

Важливо

Tesla опублікувала відео, аби продемонструвати нові навички, які опанував гуманоїдний робот “Оптімус”. Він сортує конструктор за кольорами та може перевернути фрагмент, якщо поклав його неправильним боком. Дивина, але машина також показала вражаючу здатність балансувати на одній нозі в позі йоги.

Про це розповідає Tesla.

“Оптімус” на відео виконує процедуру самокалібрування. Вона необхідна для адаптації до нових умов. Потім він використовує свій зір та датчики положення суглобів для точного визначення розташування кінцівок у просторі, не покладаючись на будь-який зовнішній зворотний зв’язок. Це допомагає роботу взаємодіяти з об’єктами та виконувати завдання з високою точністю та спритністю.

Одне з завдань, яке виконує робот “Оптімус, – це сортування синіх та зелених блоків у відповідні лотки. Швидкість роботи пристрою відповідає тій, з якою аналогічне завдання виконує людина. Робот також демонструє здатність реагувати на зміни у навколишньому середовищі, наприклад, коли людина втручається та переміщає блоки. Він також виправляє власні помилки, наприклад коли блок падає на бік і його потрібно поревернути.

Відео також демонструє баланс та гнучкість “Оптімуса”. Робот виконує деякі пози йоги, наприклад, він може стояти на одній нозі. Ці пози не пов’язані з практичними навантаженнями, але демонструють, як робот володіє своїм тілом і зберігає стійкість.

Tesla розробляє свого робота вже певний час, але це останнє оновлення демонструє, наскільки швидко просувалася розробка після доволі посереднього дебюту в 2022 році.

Тоді в рамках Tesla AI Day 2022 (Дня штучного інтелекту) Ілон Маск презентував ранній прототип “Оптімуса”. На той момент робот не міг зробити нічого більшого, ніж просто пройтися по сцені і помахати рукою.

Цієї весни Tesla показала п’ять прототипів, що повільно прогулялися гаражем та поскладали речі у коробки. 

За словами засновника Tesla Ілона Маска, його роботи працюють на базі найрозвиненішого штучного інтелекту, який наразі існує. На думку Маска, у майбутньому на одну людину буде щонайменше один робот. Але якщо станеться повстання машин, Optimus не становитиме великої загрози, оскільки його максимальна швидкість — 8 км/год. Заявлений зріст Optimus — близько 173 см, вага — 57 кг.

Як розповідало раніше BitukMedia, у Сеулі андроїд EveR 6 вперше диригував на концерті Національного оркестру Південної Кореї. Робот працював разом з диригентом-людиною. Це був сольний концерт, який показав, що роботи та люди можуть співіснувати та доповнювати один одного, а замінювати один одного – ні.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі