Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Але є суттєва вада”: робот диригував на виступі Національного оркестру (ВІДЕО)

Важливо

У Сеулі андроїд EveR 6 вперше диригував на концерті Національного оркестру Південної Кореї. Робот працював разом з диригентом-людиною Чхве Су Йол. Це був сольний концерт, який показав, що роботи та люди можуть співіснувати та доповнювати один одного, а замінювати один одного – ні.

Про це повідомляє Reuters.

Перед початком виступу робот вклонився публіці і, повернувшись до музикантів, почав диригувати. Під його керуванням оркестр виконав три твори з п’яти, які пролунали на фестивалі.

Під час однієї з композицій EveR-6 навіть співпрацював з живим диригентом – відомим корейським маестро Чхве Су Йолем.

Зі своєю роллю робот справився чудово, вразив і глядачів, і критиків. Цей унікальний робот має здатність аналізувати звук, рухи та емоції виконавців, а також адаптуватися до різних стилів та жанрів музики. “Робот зміг виконати такі дрібні рухи набагато краще, ніж я собі уявляв”, — зауважив диригент Чхве Су Йол після виступу. Але, на думку професійного диригента, робот має критичну ваду — він не може чути. принаймні, поки.

Один зі слухачів концерту також вважає, що EveR 6 диригував на елементарному рівні. “Я припускаю, що він зможе диригувати сам, якщо буде оснащений штучним інтелектом для розуміння та аналізу музики”, — сказав він.

Робот має майже два метри зросту. EveR-6 розроблений інженерами компанії Samsung у Корейському інституті промислових технологій. Робот може робити різкі рухи, яким його навчив справжній диригент, завдяки гнучким суглобам та використанню спеціальної системи, яка фіксує жести за допомогою прикріплених до тіла людини датчиків.

На відміну від людини, EveR-6 поки що не здатний сприймати музику та реагувати на дрібні помилки музикантів. Однак у майбутньому, можливо, таке вміння в нього також з’явиться. Надалі розробники планують вдосконалювати робота, щоб він міг стати повноцінним допоміжним інструментом для диригентів.

Корейські фахівці вже працюють над створенням робота EveR-7, який нібито має перевершити свого попередника за можливостями та функціональністю.

Як розповідало раніше BitukMedia, американська компанія Thermetrics розробила для  Університету штату Аризона робота-манекена ANDI, який здатен пітніти, дихати, тремтіти і ходити. Сподіваються, що він допоможе краще зрозуміти вплив екстремальних температур на людське тіло.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі