Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вчені знайшли “бутерброд з павуком” віком 16 млн років

Важливо

В Австралії вчені виявили ідеально збережену скам’янілість гігантського павука. Йдеться про раніше невідомий вид членистоногих, що існував в епоху міоцену (11-16 млн років тому). Цей павук був приблизно в п’ять разів більший за нинішніх родичів.

Про це розповідає Science Alert.

Вчені назвали та описали новий “гігантський” вид викопних павуків, який жив у міоцені 11–16 млн років тому. Тоді Австралію покривали пишні тропічні ліси. Знахідку було зроблено в штаті Новий Південний Уельс.

Вчені дійшли висновку, що членистоноге належало до родини Barychelidae. У дослідженні сказано, що це перша скам’янілість цієї родини, яку вдалось виявити. За розмірами цей павук перевершує аналогічні види, які існують зараз, у цілих п’ять разів!

Вчені пояснили вимирання виду, який отримав назву Megamonodontium mccluskyi, змінами клімату в Австралії – він став більш посушливим.

Скам’янілість членистоногого настільки добре збереглася, що вченим вдалося вивчити навіть найдрібніші частини його тіла. Палеонтолог Метью МакКаррі з Університету Нового Південного Уельсу заявив, що знахідка розкриває нову інформацію про вимирання павуків і заповнює прогалину у розумінні минулого.

Дві частини скам’янілості. Megamonodontium mccluskyi зберігся між скелями, як начинка для бутерброда з павуком. Зображення – Australian Museum

Арахнолог Роберт Рейвен з Квінслендського музею розповів, що ця скам’янілість — найбільший скам’янілий павук, виявлений в Австралії, а також перша копалина родини Barychelidae, знайдена в усьому світі.

Новий вид отримав офіційну назву Megamonodontium mccluskyi – на честь доктора Саймона МакКласкі, який знайшов цей екземпляр.

Це перша знайдена скам’янілість павука з сімейства Barychelidae, схожа на існуючий рід Monodontium. Сучасні представники мають відносно невеликі розміри і мешкають у тропіках Сінгапуру, Індонезії та Папуа-Нової Гвінеї.

Художня реконструкція Megamonodontium mccluskyi. Зображення – Science Alert/Alex Boersma

Megamonodontium mccluskyi маскувався в норах і влаштовував засідки на здобич. Його потайливий спосіб життя, ймовірно, може пояснити те, чому вчені так довго не могли знайти такі скам’янілості.

Як розповідало раніше BitukMedia, новий вид австралійських павуків назвали на честь Венома і Тома Гарді.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі