Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вчені з’ясували, що відчуває людина після зупинки серця

Важливо

Вчені з США, Болгарії та Великої Британії з’ясували, що при зупинці серця люди можуть відчувати широкий спектр почуттів. Перш ніж зробити такий висновок, дослідники вивчили випадки зупинки серця 567 чоловіків та жінок, які перенесли серцево-легеневу реанімацію.

Про це розповідає USA Today.

Дослідники з Медичної школи Гроссмана при Нью-Йоркському університеті провели експеримент: вони моніторили головний мозок людей, чиї серця зупинилися та знову забилися після серцево-легеневої реанімації (СЛР). Результати показали, як реагував мозок на зупинку серця, а самі учасники дослідження поділилися своїми відчуттями та спогадами. Учасниками дослідження стали 567 людей, які перенесли СЛР у період з травня 2017 року до березня 2020 року.

Деталі навів доцент Медичної школи Сем Парнія. За його словами, групи навченого персоналу у 25 лікарнях супроводжували медиків до палат, де пацієнтам проводили СЛР. В цей момент дослідники блискавично прикріплювали до голів пацієнтів спеціальні датчики, які вимірювали активність їхнього мозку та рівень кисню. Під час проведення електроенцефалографії (ЕЕГ) було виявлено сплески гамма-, дельта-, тета-, альфа- і бета-хвиль, пов’язаних з вищими психічними функціями. Деякі з цих хвиль активуються, коли людина медитує, дрімає, перебуває у свідомості та мислить.

Пізніше дослідники опитали 28 з 53 пацієнтів, які вижили. Повідомляють, що 11 з них перебували у свідомості під час СЛР. Вони розповіли, що в цей момент відчували біль та чули уривки фраз лікарів, деякі відчували тиск у ділянці грудної клітини. При цьому шестеро опитаних впевнені, що пережили навколосмертний досвід — деякі нібито відокремлювалися від власного тіла, бачили незрозумілі силуети та білі фігури. Інші ж згадали, що бачили сон, а комусь навіть вдалося відчути розслабленість, спокій та любов.

Крім того, результати показали, що незважаючи на виражену ішемію головного мозку, нормальна активність ЕЕГ (дельта-, тета- та альфа-хвилі), що відповідає свідомості, з’являлася вже через 35-60 хвилин після початку проведення реанімації.

“Хоча лікарі довгий час думали, що мозок отримує незворотні ушкодження приблизно через 10 хвилин після того, як серце перестає постачати його киснем, наша робота показала, що мозок може демонструвати ознаки відновлення електричної активності протягом тривалого часу після проведення СЛР”, – заявив Сем Парнія, доктор медичних наук, старший автор дослідження.

У ході дослідження вчені дійшли висновку, що люди, які перенесли зупинку серця, можуть зберігати свідомість, обізнаність та когнітивні переживання, незважаючи на відсутність видимих ознак свідомості. Автори роботи нагадують, що при зупинці серця живими залишаються менше 10% пацієнтів.

Як розповідало раніше BitukMedia, медики з Шацька на Волині змогли повернути до життя чоловіка через 23 хв після зупинки серця.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі