Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Археологи знайшли палац майя, якому 1,5 тис. років

Важливо

Співробітники мексиканського Національного інституту антропології знайшли у штаті Юкатан палац цивілізації мая. Він датується приблизно 400 роком до н.е. Він має риси, схожі на палаци, знайдені у Гватемалі.

Про це повідомляє Newsweek.

Палац знайшли у регіоні Кабах, який відомий своїми археологічними пам’ятками. Серед них – палаци та храми, присвячені Чааку, богу дощу майя.

Палац назвали “Петенеро”. Його головний фасад складається з портика з вісьмома пілястрами — неглибокими декоративними колонами, прикріпленими до стіни.

Палац декорований зображеннями квітів, пір’я та бісеру. Будівля нагадує подібний палац у Гватемалі. Це може свідчити про період міграції древніх племен.

У час, коли був зведений палац, регіон населяли мисливці та збирачі, які не лишили по собі інших видатних архітектурних форм. Місто набуло найбільшого розквіту у 750-900 роках н.е., а у 950-х правляча еліта покинула палац, хоч бідніше населення лишилося жити у своїх домівках.

Загалом же правління цивілізації майя тривало три тисячі років до прибуття іспанських завойовників.

Як розповідало BitukMedia, “Велика золота знахідка століття” в Норвегії була виявлена після того, як лікар Ерленда Бора порадив йому знайти заняття на свіжому повітрі. 51-річний аматор з металошукачем зірвав археологічний джекпот. Норвежець знайшов артефакти, яким близько 1500 років.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі