П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Аромат вічного життя – науковці дізналися, як пахли мумії

Важливо

Науковці змогли визначити інгредієнти давньоєгипетського бальзаму для муміфікації – і відновити його запах. Це стало можливо під час дослідження решток знатної єгиптянки Сенетней, рештки якої поховали у Долині Царів 3,5 тис. років тому.

Про це розповідає CNN.

Для бальзамування Сенетней використовували надзвчайно рідкісні дорогі матеріали. Наприклад, даммар – рідкісна деревна смола, яку видобувають в Індії, Індонезії та на Філіппінах із таких порід як шорея.

Ще один рідкісний компонент – смола фісташкового дерева. Загалом же основою бальзаму були віск та рослинні олії, додавали тваринні жири і бітум. Також знайшли ароматичні речовини кумарин і бензойну кислоту. Перший міститься в горосі і кориці, друга – у смолах.

Про Сенетней відомо, що вона була годувальницею фараона Аменхотепа ІІ. Фараон шанував її, вона отримала титул “Прикраса Фараона” і була знатною придворною особою.

Гробницю Сенетней знайшов Говард Картер в 1900-му – він же відкопав Тутанхамона.

Склад бальзаму визначили, проаналізувавши, в чому законсервували легені і печінку жінки. Як зазвичай, внутрішні органи знатних єгиптян хоронили окремо в горщиках. Ці два горщики пережили знищення музею Августа Кеснера в німецькому Ганновері під час Другої світової, бо їх ховали у соляній шахті.

Запах вдалося відновити за участі французької парфумерки Кероль Кальве. Відчути його можна буде у музеї Moesgaard Museum  у Данії під час виставки, яка зараз поки готується.

Як розповідало BitukMedia, новий докладний генетичний аналіз показав, як крижана мумія Етці виглядала за життя. Йдеться про добре збережене тіло людини, що загинула в Альпах 5300 років тому. Раніше художники зображали його зі світлою шкірою та довгим волоссям і, як виявилось, сильно помилялись.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі