Неділя, 8 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Публічна дегустація: прем’єр з’їв морепродукти з Фукусіми, щоб довести їхню безпеку (ВІДЕО)

Важливо

Глава японського уряду Фуміо Кісіда та кілька міністрів скуштували морепродукти, виловлені в морі поблизу префектури Фукусіма. В цьому районі почали скидання очищеної води з АЕС “Фукусіма-1”.

Про це повідомляє Kyodo.

“Це дуже смачно”, — сказав Кісіда, жуючи шматочок сашимі з камбали, морського окуня та восьминога, і закликаючи глядачів насолодитися “безпечними та смачними” японськими морепродуктами. Також премʼєр їв варену свинину, фрукти, рис та овочі з регіону Фукусіма.

Ця публічна дегустація сталась через кілька днів після того, як стічні води з атомної електростанції “Фукусіма-1” скинули до Тихого океану.

Після зустрічі з Кісідою міністр промисловості Ясутоші Нісімура пояснив журналістам, що “необхідно інформувати людей як вдома, так і за кордоном” про безпеку морепродуктів, виловлених неподалік АЕС.

Справа в тому, що 24 серпня японська компанія Tokyo Electric Power Co почала скидати в Тихий океан очищену воду з “Фукусіми-1”, де 12 років тому через землетрус і цунамі сталася аварія з витоком радіації. Перед зливом вода проходить фільтрацію, що видаляє з неї всі радіоактивні речовини, крім ізотопу тритію. Більш того, рідину обіцяли розбавляти так, щоб рівень радіації опустився нижче за встановлений для питної води.

Місцеві рибалки виступали проти скидання води. Китай у відповідь на рішення влади Японії заборонив ввезення японських морепродуктів, а Південна Корея продовжила обмеження. Японія вимагає, аби Китай — її найбільший ринок збуту риби — зняв заборону на імпорт морепродуктів, і одночасно попереджає, що подасть скаргу до Світової організації торгівлі. Китай натомість називав рішення про скидання води “надзвичайно егоїстичним і безвідповідальним вчинком”.

Голова Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі 30 серпня підтвердив, що вода, яка скидається в океан, безпечна.

Як розповідало раніше BitukMedia, шведські вчені замінили хлор у водопровідній воді на нешкідливі для людей, але хижі бактерії. Виявилось, вони самостійно знищують небезпечні патогени у водопровідних трубах.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі