П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Український фільм “Довбуш” придбали вже понад 20 країн

Важливо

Премʼєра українського пригодницько-історичного фільму “Довбуш” відбулася 24 серпня в Україні. Права на його показ вже придбали понад два десятка країн, а в семи він вже зʼявився на екранах кінотеатрів. Йдеться про наймасштабніший і найдорожчий український фільм – екшн “Довбуш” Олеся Саніна має бюджет у 120 млн грн. 

Про це повідомляє Укрінформ

За словами режисера Олеся Саніна, процес купівлі прав на фільм тільки почався.

Крім України, премʼєра “Довбуша” стартувала в країнах Балтії, Німеччині, Словаччині, Південній Кореї та Ізраїлі.

Допрем’єрний показ провели спочатку на передовій — для 68-ї окремої бригади імені Олекси Довбуша.

Творці фільму відмовилися від фестивальних поїздок, бо хотіли, щоб глядачі чимшвидше побачили “Довбуша”, але режисер зауважив, що все ж на фестиваль він потрапить. “Ми будемо на фестивалях, але до класу “А” вже не потрапимо, бо вони завжди хочуть мати свою прем’єру”, – зауважив Санін.

Кінострічка розповідає про боротьбу ватажка опришків Олекси Довбуша. Дії відбуваються у Карпатах XVIII століття.

Як розповів “Суспільному” Олесь Санін, 19 серпня виповнилось п’ять років від першого знімального дня стрічки. До цього він два роки працював над підготовкою знімальної групи, і ще п’ять років над початком сценарію. Фактично робота над фільмом тривала майже десять років.

“Фільм повністю був закінчений до повномасштабного вторгнення. Далі ми робили постпродакшн, озвучення, колір, світло, частину знімальної групи ми евакуйовували для того, щоб закінчити роботу у Франківськ, Львів”, – розповів режисер. Він не сподівався, що меседжі, які є у фільмі, діалоги та сам сценарій, стануть настільки актуальним сьогодні.

Продюсером фільму став Максим Асадчий. Пригодницько-історичний екшн “Довбуш” – на сьогодні один з наймасштабніших та найдорожчих фільмів за історію української кіноіндустрії. Бюджет фільму – 120 млн гривень, з них 65 млн виділили з держбюджету.

Для зйомок “Довбуша”, що стартували у 2018 році, побудували або відновили понад 20 локацій. Команда фільму розповідає, що в наймасштабніших сценах брали участь 500 людей, а одночасно в кадрі перебувало по 50 каскадерів. 

У створенні фільму взяло участь майже 3 тисячі людей: 300 фахівців зі знімальної групи й понад 2500 осіб у масовці. За словами продюсера фільму Максима Асадчого, найдорожче коштувала робота артдепартаменту.

Для фільму пошили понад тисячу костюмів — це зайняло в художниць з костюмів Гали Отенко та Марії Керо приблизно вісім місяців. Найдорожчі костюми – весільна сукня нареченої Довбуша Марічки та образи княгині Яблоновської.

Героїня Марічка з фільму “Довбуш”. Фото – сайт Державного агентства України з питань кіно

Команда прагнула повністю занурити глядача в антураж XVIІІ століття. Деякі елементи реквізиту позичили музеї, проте більшість об’єктів знімальна група створила та стилізувала під старовину самостійно.

Як розповідало раніше BitukMedia, в Мережі зʼявився трейлер документального фільму Шона Пенна “Суперсила” про війну в Україні. Премʼєра стрічки запланована на 18 вересня.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі