Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Дослідники “витягли” пісню Pink Floyd із мозкових хвиль людини

Важливо

Науковцям із Університету Каліфорнії у Берклі вперше у світі вдалося відтворити пісню за записом мозкових хвиль піддослідного. Це стала композиція Another Brick in the Wall, Part 1 із альбому “Стіна” британського гурту Pink Floyd 1979 року.

Про це повідомляє UPI.

У досліді взяли участь 29 пацієнтів, хворих на епілепсію. Дослід тривав із 2012-го по 2013 рік.

У мозок пацієнтів імплантували електроди. Спочатку планували, що вони допоможуть визначити точне місце припадків у мозку. Але потім науковці пішли далі.

Електроди фіксували електричну активність ділянок мозку, які, обробляють атрибути музики — тон, ритм, гармонію та слова. Людям програвали 3-хвилинний кліп культової пісні.

У 2017 році, дослідники передали записані мозкові хвилі до комп’ютера, але він нічого не зрозумів. Проте з часом алгоритм став настільки розумним, що зміг розкодувати активність мозку і відтворити пісню Pink Floyd, яку пацієнти чули роки тому.

“Це дослідження проливає світло на нейроанатомію сприйняття музики”, – каже Александр Пантельят, науковець із Центру музики і медицина Джонса Гопкінса, який сам грає на скрипці. Пантельят не брав участь у дослідженні.

Керівник дослідження Роберт Найт, в свою чергу, сподівається, що відкриття його і колег допоможуть покращити голосовий інтерфейс для паралізованих людей, таких як покійний Стівен Хокінг. Адже мова – це також музика, каже доктор Найт.

Як розповідало BitukMedia, полуниця покращує когнітивні функції у літніх людей, але й знижує тиск. Також вона підвищує рівень антиоксидантів. До такого висновку дійшла у своєму дослідженні Шірін Хушманд із американського Університету штату Каліфорнія в Сан-Дієго.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі