Вівторок, 22 Жовтня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Зілля тибетських монахів – в українському заповіднику помітили рідкісну рослину

Важливо

У Національному природному парку “Дністровський каньйон” на Тернопільщині виявили рідкісну лікувальну рослину під назвою рутниця смердюча. Нею у Тибеті лікуються буддійські монахи. В Україні це червонокнижний вид, який останній раз фіксували 100 років тому.

Про це розповідає Суспільне.

Рослину знайшли на околиці селища Мельниця-Подільська. Вперше його виявив та описав у 1924 році видатний польський ботанік та організатор природозаповідної справи Владислав Шафер. Більше науковці цю рослину не фіксували.

Сьогодні відомо лише кілька регіонів зростання рутвиці на Тернопільщині, Хмельниччині, у Чернівецькій, Івано-Франківській та Миколаївській областях. На Тернопільщині рутвиця смердюча зростає на стрімкій Дністровській стінці.

Дністровська стінка – це русло Дністра, що являє собою аньоноподібну дністровську долину з крутими до урвистих (15-70 градусів) схиламивід русла р. Стрипи до русла р. Лядової. Головною загрозою для рутвиці є заростання чагарниками.

У Азії та росії, де рутвиця смердюча більш поширена, на ній випасають овець і корів, вона для них дуже смачна, хоч і має специфічний запах через кумарини. У народній медицині використовують, бо має послаблюючу, сечогінну та ранозагоювальну дію. Також її настоянкою лікують хвороби серця та кровообігу.

Тибетські монахи лікують рутвицею смердючою набряки, водянку, хвороби печінки і гіпертонію.

Як розповідало BitukMedia, в Китаї у дикій природі помітили панду-альбіноса. Тварину вважають єдиною у своєму роді, адже зустрічається вона вкрай рідко. Незвичайний бамбуковий ведмідь проживає разом з іншими 150 пандами звичайного чорно-білого забарвлення.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі