Неділя, 8 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Стародавній меч зі Святої землі поволі видає свої секрети

Важливо

Вчені провели новий аналіз всипаного мушлями меча, який знайшли на дні Середземного моря неподалік Ізраїлю. Виявилось, що 900-річний артефакт хрестоносця має цікаву історію.

Про це розповідає Live Science.

Оброслий мушлями та затверділим піском середньовічний меч став випадковою знахідкою ізраїльського аквалангіста-аматора в жовтні 2021 року. Це сталося неподалік кібуца Неве Ям, що за 20 км на південь від Хайфи, тому унікальна знахідка отримала назву “меч Неве Яма”.

Фото – Shlomi Katzin / Israel Antiquities Authority

Вік зброї вчені оцінили у 800–900 років – це період Хрестових походів. Оскільки меч щільно вкритий товстим шаром морських відкладень, можливості археологів у вивченні артефакту обмежені. Менше з тим, рентгенівське обстеження дозволило проникнути крізь шари піску, що запеклися. Залізний клинок майже метрової довжини при цьому не постраждав, ба більше – розповів вченим дещо цікаве.

Виявилося, що лезо меча викривлене. Зазвичай мечі, що отримали пошкодження в битві, пізніше випрямляли. Той факт, що “меч Неві Яма” має вигнуте лезо і не був у піхвах, може говорити про те, що зброя постраждала під час морської битви та пішла на дно разом зі своїм загиблим господарем, вважають археологи.

Фото – Shlomi Katzin

За часів Хрестових походів, у XII–XIII століттях, мечі виготовляли з дуже якісного заліза, а тому вони були надзвичайно дорогими. Меч був особистою зброєю знатного лицаря-хрестоносця, його використовували в битві віч-на-віч. Пошкодження та втрата цієї зброї під час битви, як правило, мали для воїна фатальні наслідки.

Хоча сканування морського дна навколо місця виявлення “меча Неве Яма” не виявило людських рештків, археологи припускають, що скелет колишнього власника зброї знаходиться десь неподалік.

Хрестові походи — це серія релігійних воєн між християнами та мусульманами, які розгорталися між 1095 та 1291 роками.

Як розповідало раніше BitukMedia, добре збережений бронзовий меч виявили у Німеччині. Знахідці понад 3000 років. Поряд зі зброєю знайшли останки чоловіка, жінки та дитини.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі