Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

У Польщі знайшли артефакти, яким майже тисяча років

Важливо

Польські археологи із Надвіслянської пошукової групи “Шанс” знайшли застібку та два динарії римського періоду, а також велику колекцію артефактів періоду раннього середньовіччя. Серед них монети, які карбувалися за онука князя Володимира. Побутові, військові та релігійні предмети знайшли у селі Даромін у південно-центральній Польщі.

Про це пише Heritage Daily.

Серед знайдених предметів – монети, зокрема денарій Болеслава Сміливого (внук князя Володимира І Великого, король Польщі), прикраси зі срібла, свинцю та мідних сплавів. Також археологи знайшли бронзові хрести, предмети повсякденного вжитку, як-от ножі, свинцеві та залізні гирі, вкриті бронзою. Про це розповідає доктор Марек Флорек із Інституту археології Університету Марії Склодовської-Кюрі в Любліні.

Хрести, каблучки з мідного дроту, срібні прикраси та аплікації з зображенням вершника, були привезені з Карпатської Русі або Балтії. Також знайшли декоративну булаву та зображення коня із міді. Припускають, що ці символи були ознаками статусу серед лицарських еліт ранньої держави П’ястів.

Артефакти свідчать про те, що в околицях Дароміна в ХІ-ХІІ ст міг існувати лицарський двір.

Як повідомляло BitukMedia, y 2008-му році в іспанській Севільї знайшли рештки людини, яку за артефактами поруч ідентифікували як впливового вождя. Тепер науковці шоковані – нова технологія показала, що 5 тис. років тому так поховали жінку. Кажуть, новий метод може перевернути уяву про первісне суспільство. У всій Іспанії і Португалії не знайшли такої багатої чоловічої могили.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі