Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Таких в Україні немає – студент розробляє унікальний протез для військових

Важливо

20-річний студент КПІ ім. Сікорського Олексій Моргун разом з товаришами та викладачами розробляє ревізійний ендопротез для українських військових. Таких протезів в Україні зараз не виробляють, а закордонні мають недоліки.

Про це розповідає ШоТам.

Олексій розповідає, що вагався між освітою лікаря та технічними науками. Тож зараз поєднує дві спеціальності. Майбутній виріб оцінило Міністерство освіти та науки і виділило грант на його розробку.

“Є дуже багато військових, у яких пошкоджені кінцівки саме уламками. У них вибиті частини кісток, і їм треба саме ревізійне протезування”, – каже Олексій.

В Україні ревізійні протези не виробляють, тож розробники зараз шукають підприємство, яке погодилось би цим зайнятися. Імпортні ж аналоги коштують дорого і їх все рівно потрібно переробляти. А українські протези можна буде виробляти індивідуально під кожного військового і коштувати вони будуть дешевше. Почати виробництво протезів мають впродовж наступних трьох років.

“Хірурги визначають розміри кісток, передають нам, а ми ці параметри просто забиваємо в умовну програму, і ця програма вже підлаштовує модель цього протезу під той, що потрібний саме цьому пацієнту”, – розповідає процес виготовлення Олексій.

Хлопець каже, що мріє, аби Україна стала технологічним хабом Європи.

“Хочеться, власне таки, звернутися до школярів та студентів, щоб вони вчилися, щоб вони наполегливо працювали, бо саме нашому поколінню доведеться відбудовувати країну та виправляти помилки попередніх поколінь”, – закликає Олексій

Поки що хірурги використовують інші розробки лабораторії. Наприклад, модернізованим апаратом фіксації кістки в складних переломах.

“При вогнепальних або травматичних переломах ми виявили, що краще фіксувати кістку, не коли стержні розташовані горизонтально, а під певним кутом”, – розповідає Ольга Мусієнко, очільниця гуртка з дослідження апаратів фіксації КПІ.

Як повідомляло BitukMedia, в Інститут серця МОЗ України 6-річній Соломійці пересадили серце. Дівчинка стала першою в країні дитиною, донором для якої теж стала дитина. Медики на 100 відсотків впевнені, що тепер з юною пацієнткою все буде добре.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі