Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Під час операції лікарі зможуть керувати роботом за допомогою ніг

Важливо

Швейцарські розробники із Федеральної політехнічної школи Лозани створили хірургічного робота, який має чотири кінцівки. Двома із них лікарні зможуть керувати за допомогою ніг.

Про це повідомляє New Atlas.

Робот має дві більші руки, якими треба керувати за допомогою рук. Пульт керування нагадує вушка ножиць. Кожен із них можна контролювати одною рукою. Кожен із більших маніпуляторів робота може тримати інший первинний хірургічний інструмент (наприклад, скальпель або ретрактор).

Двома меншими маніпуляторами можна керувати за допомогою педалей. Один із них тримає, наприклад, ендоскопічну камеру, а друга – затискач. Приводи в педалях забезпечують зворотній тактильний зв’язок, аби лікарі не натискали на педалі надто сильно.

Робот здатен аналізувати що відбувається, та передбачати дії лікаря. Наприклад, якщо під час зшивання на шві утвориться вузол, робот підсуне до нього ближче камеру ендоскопа, а затискач відсуне в бік, аби допомогти підібратися до проблемної ділянки.

Як повідомляло BitukMedia, інженери з Кембриджського університету розробили робота-кухаря. Він відтворює страви на основі кулінарних відеороликів. Дослідники навчили робота восьми простим рецептам салатів. Крім того, в результаті експерименту робот розпізнав та приготував новий, дев’ятий, рецепт, якому його не вчили.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі