Неділя, 8 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Майстриня дає можливість переселенцям узяти рідну хату із собою

Важливо

Майстриня із Київщини Олександра Меленчук створює із полімерної глини моделі українських сільських хат. Зараз це актуально для переселенців, які хочуть взяти спогад про рідний дім із собою.

Про це розповідає ШоТам.

До створення мініатюр у формі селянських хат Олександру підштовхнув батько. Він родом із Волині і часто відвідував стару хату, в котрій виріс.

“Їздить кожного літа, возить мене, возить маму, зараз возить онуків. І хата та вже давно пуста і напіврозвалена. Але його тягне туди, мов магніт”, – пригадує майстриня.

Олександра має освіту “промислове і цивільне будівництво”, хоча за фахом не працювала. Аби потішити батька, вирішила зробити модель хатинки – зробила максимально деталізовано, всередині навіть зімітувала вогонь у грубці.

“Він був вражений, він радів, як дитина. Він досі вважає, що ця перша хатка — вона найбільше схожа на сільську. Хоча вона така вийшла і кривенька, й маленька, і стріха нечісана, але він каже, що до сільської ця найбільш подібна”, – каже майстриня.

Після початку повномасштабного вторгнення батько Олександри пішов на фронт, а знайомі виїхали закордон.

“Знайомі, котрі зараз за кордоном, мені написали, що пам’ятають, що я колись робила для тата. І вони написали, що теж хочуть мати собі. Потім інші знайомі написали”, – розповідає майстриня.

Олександра виготовляє хатки з полімерної глини і розписує їх акриловими фарбами. Якщо хати розписані і клієнти надсилають фото, вона відтворює розпис на мініатюрі. Каже, що це для неї не бізнес, а можливість відпочити душею.

А батько Олександри демобілізувався після битви за Київ і зараз частіше може навідувати рідну хатинку.

Як повідомляло BitukMedia, Григорій Череватенко у своїй компанії “Еко-Дім” створює будинки із соломи. Для цього його команда змогла осучаснити технологію пращурів. Солома вважається найменш токсичним матеріалом для будівництва.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі