П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

60 днів у ліжку: добровольці отримають “роботу мрії”?

Важливо

Отримувати гроші за лежання в ліжку протягом двох місяців – таку “роботу мрії” пропонує Європейське космічне агентство (ESA) 12-ти добровольцям у рамках нового дослідження. Це буде лежання з ускладненнями, адже учасники дослідження стануть трішки астронавтами.

Про це розповідає сайт ESA.

Дослідницький проєкт під назвою BRACE (постільний режим зі штучною гравітацією та їздою на велосипеді) фінансує Європейське космічне агентство. Зібрано групу з 12 добровольців, які проведуть у ліжку 60 днів. Ліжко, нахилене на 6° нижче горизонталі, зробить так, щоб ноги людини завжди були трохи підняті.

Фото – ESA

Учасники повинні не просто лежати на матраці: одні постійно вправлятимуться на велотренажері, вмонтованому в ліжко, а інші обертатимуться всередині центрифуги. Третій – контрольній групі – пощастить найбільше: їм запропонують лише відпочинок. Прийоми їжі, прийняття душу і навіть походи в туалет проходитимуть у горизонтальному положенні на ліжку.

На щастя, наприкінці випробування добровольців чекає велика винагорода – 18 тис. євро.

Ідея дослідження полягає в імітації умов перебування астронавтів у космосі. Постійна відсутність гравітації негативно впливає на тілі людини: від атрофії м’язів до зміни циркуляції крові та інших рідин організму.

Центрифуга та велосипедний тренажер повинні допомогти космічним мандрівникам залишатися у формі. Принаймні дієвість цих методів вчені хочуть з’ясувати та порівняти наприкінці випробування.

Отримані результати також можуть застосовуватися і на Землі для людей, прикутих до ліжка та тих, які які мають аналогічні проблеми з м’язами.

Як розповідало раніше BitukMedia, у майбутньому астронавти матимуть змогу їсти салат, вирощений на ґрунті астероїда.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі