П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Як приборкати апетит: вчені зрозуміли, як ефективно нейтралізувати почуття голоду

Важливо

Фуд-фото не пропробуджують апетит, а, швидше, навпаки. Датські дослідники з’ясували: якщо неодноразово дивитися на зображення одного й того самого продукту, можна “наїстися”. Сприяє цьому одна особливість роботи людського мозку.

Про це розповідає Medical Express. 

Якщо людина бачить ту саму картинку з їжею тридцять разів, вона почувається більш ситою, ніж до цього. Такий висновок після серії експериментів зробив аспірант кафедри харчової науки Орхуського університету (Данія) Тьярк Андерсен.

Про хід експериментів вчений розповів в журналі Appetite. Дослідники працювали з тисячею добровольців і насамперед показали їм зображення помаранчевих драже популярної торгової марки. Деяким учасникам демонстрували картинку тричі, іншим – тридцять разів. Після цього піддослідним запропонували відповісти на просте запитання: “Скільки штук від 1 до 10 ви зараз з’їли б?” Ті, хто побачив найбільше фотографій, почувалися найбільш ситими, і вибрали меншу кількість драже, ніж інші.

Зображення – Appetite

Дослід повторили з драже різних кольорів – результат не змінився. Тоді науковці замінили “частування” цукерками іншої марки, адже їхній смак залежить від кольору. Але й тут суттєвого впливу не виявили.

Тьярк Андерсен вважає, що перш ніж вплинути на почуття ситості, має змінитися більше параметрів, ніж колір і смак. За словами вченого, результати пояснюються так званою теорією обґрунтованого пізнання. Наприклад, у той момент, коли ви уявляєте собі, як відкушує соковите зелене яблуко, стимулюються ті ж ділянки мозку, якби ви насправді відкусили від фрукта. Людина отримує фізіологічну відповідь на те, про що тільки подумала.

Тому ми і можемо, на думку Андерсена, почуватися повністю задоволеними, нічого не з’ївши. Молодий вчений не виключає, що такий підхід можна використовувати як стратегію схуднення.

Раніше BitukMedia розповідало про дослідження міжнародної групи науковців. Вони з’ясували, що спокусливі запахи їжі допомагають дотримуватись дієти.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі