Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Як на острові Зміїний встановили український прапор – розповідає учасник операції

Важливо

Військовослужбовець ГУР Іван Залізняк Пилипчук був одним із українських військових, які встановлювали державний прапор на деокупованому о. Зміїний. Щоправда, для цього довелося три години мокнути у шторм, минати мінні загородження та рятуватися з-під ракетного обстрілу.

Про уже легендарну військову операцію Пилипчук розповів в інтерв’ю “Суспільному”.

Висадка на Зміїний була спільною операцією Головного управління розвідки та 73 морського центру спеціальних операцій імені кошового отамана Антіна Головатого.

Дані про те, чи покинули росіяни острів, були суперечливими. Аби уникнути загрози раннього виявлення, українські військові йшли на човнах у шторм у холодній воді близько чотирьох годин у повному спорядженні. Потім треба було піднятися на острів. Проблему становило те, що він має скелястий крутий берег.

Жовто-блакитний прапор встановили на Зміїному Іван Пилипчук та Олег Субота. Піднятися і встановити прапор на горі на острові запропонував Субота.

Пливли у бронежелетах. Піднімалися у повному спорядженні на мокре, вкрите мохом та водоростями каміння

“Ми взяли тяжкі труби, зварені між собою — спеціальна конструкція щоб встановити прапор. Боже, як ми стрибали в цю воду, плили в бронежилеті… Острів Зміїний вкритий скалами, по краям має скелястий берег. Піднятись на мокре, вкрите мохом та водоростями каміння реально було дуже важко. Ми піднялися вже мокрі і втомлені. Ми туди і прибули вже мокрі і холодні”, – пригадує військовий.

Живих росіян на острові не знайшли. Натомість, весь Зміїним був замінований, пригадує Пилипчук.

Українці швидко встановили прапор і почали спускатися. Помітивши їх, російські військові кораблі здійснили маневр та нанесли по острову ракетний удар. Однак українські військові встигли врятуватися – вони уже відпливли від острова на близько 100 м.

“Стовбур вогню та диму сягав 25-30 метрів вверх”, – пригадує Пилипчук.

Як повідомляло BitukMedia, yкраїнський льотчик-штурмовик підполковник Ростислав Лазаренко 13 травня встановив рекорд Повітряних сил ЗСУ. Військовий здійснив свій 300-й виліт.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі