П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Відповідальна і грайлива”: гвардійську вівчарку Емму нагородили медаллю

Важливо

Гвардійську вівчарку Емму з Миколаївщини нагородили  медаллю “За віддану службу”. Її основні завдання  – перевірка громадян на блокпостах і пошук диверсантів. Емма поповнила ряд видатних службових собак України, які віддано несуть службу на фронті і в тилу.

Про це повідомляє Південне ОТО Нацгвардії.

“В лавах Нацгвардії Емма виконує службові обов’язки дуже відповідально. Собака має дуже добру, майже ідеальну пам’ять, а також вміє знаходити вибухонебезпечні предмети та людей”, – розповів кінолог Максим з 19 Миколаївського полку охорони громадського порядку НГУ Південного оперативно-територіального об’єднання Національної гвардії України .

Самого кінолога також відзначили подякою “за високі досягнення у службовій діяльності, ініціативу та наполегливість”.

“Вона, звісно, в нас серйозна, відповідальна, але водночас дуже грайлива, любить увагу та теплі почісування за вушком, навіть, на нагородженні трішки зніяковіла, від такої уваги”, – розповів кінолог Максим.

За час повномасштабного вторгнення рф кінологічна служба України робить дуже вагомий внесок: завдяки навченості службових собак гвардійці знаходять небезпечні вибухові боєприпаси і тим самим допомагають у розмінуванні територій, допомагають виявляти диверсантів та заборонені речовини.

У січні на Івано-Франківщині медаллю “За віддану службу” нагородили гвардійську вівчарку. Під час несення служби з охорони громадського порядку, гвардієць Артем спільно з чотирилапим напарником затримали невідомого чоловіка, який намагався видерти сумку з рук жінки. Для німецької вівчарки Лорда ця нагорода стала першою. 

Лорд та його господар Артем. Фото – Нацгвардія

“Я не уявляю ефективного виконання службово-бойових завдань без службового собаки. Але, найперше, вони – вірні помічники, напарники та друзі без яких військова служба не була би такою повноцінною та ефективною”, – зазначив на нагородженні нацгвардієць Артем.

Гвардійські службові собаки вже неодноразово отримували нагороди “За віддану службу”. Зокрема, чотирилапу гвардійку Уну нагородили медаллю за пошук загиблих під завалами зруйнованого ракетою рф будинку у Дніпрі. Уна знайшла і вказала на місце під уламками, де рятувальники знайшли тіла загиблих цивільних громадян. За словами нацгвардійців, їхня чотирилапа напарниця більшість часу проводить на Донеччині – на позиціях з бійцями. Спеціалізація Уни – пошук вибухонебезпечних речовин і розмінування. Під час ракетної атаки міста Дніпро вона перебувала на короткочасному відновленні і негайно прибула для допомоги на місце трагедії. 

Собака Уна з Дніпра отримала медаль “За віддану службу”. Фото – Суспільне Дніпро

А нацгвардійська вівчарка Ніка отримала медаль за розшук дитини – знайшла хлопчика, який, відійшовши від свого села, заблукав у Горохівському районі на Волині. Ніка спеціалізується на розшуку людей і патрулюванні. У Нацгвардії визнають, що ця собака – одна з найбільш досвідчених у кінологічному взводі волинських гвардійців. “Собаки, як і люди, мають різні типи темпераменту. Ніка – сангвінік. Вона врівноважена, життєрадісна і товариська”, – розповів кінолог Денис про свою чотирилапу напарницю.

Вівчарка Ніка розшукала дитину, яка загубилася на Волині. Фото – Нацгвардія

Як розповідало раніше BitukMedia, харківські ветеринари встановили біоінтегрований протез тер’єру, який втратив лапу внаслідок російського обстрілу касетними снарядами.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі