Неділя, 8 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Змія” шукатиме життя на супутнику Сатурна (ВІДЕО)

Важливо

Змієподібного робота розробляє Національне управління з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA). Очікується, що він зможе прискорити дослідження різних небесних тіл завдяки своїй адаптації до різних умов місцевості. Із земними умовами робот вже справляється досить непогано.

Про це розповідає Cbsnews.

Лабораторія реактивного руху (JPL) розробила майже чотириметрового робота Exobiology Extant Life Surveyor (EELS), призначеного для вивчення інших планет. Вага робота становить близько 100 кг. Він складається з кількох обертових сегментів, забезпечених гвинтовими двигунами.

У новому відеоролику NASA продемонструвало, як завдяки незвичайній конструкції EELS впевнено пересувається по льоду, піску та землі. Він також може плавати в рідині або проникати в тісні простори, використовуючи свою гнучкість та рухливість. Робот може долати підйоми та спуски, змінюючи свою конфігурацію: наприклад, згортаючись у своєрідне кільце.

Фото – JPL

Крім того, EELS здатний виступати у ролі своєрідного маніпулятора – дотягується до розташованих над землею об’єктів. Для цього “змія” піднімає кілька сегментів, а решта залишаються на поверхні. “Голова” EELS оснащена технологією, що дає змогу передавати операторам відео в реальному часі і створювати тривимірні зображення місцевості. Тіло робота здатне перевозити і розгортати наукове обладнання, що дає можливість вивчати тиск, електропровідність і температуру під поверхнею холодної планети.

Поки EELS тестують у земних умовах, іноді досить незвичайних. Наприклад, робототехніки випробовували робота на “Марсовому дворі” Лабораторії реактивного руху — на цьому майданчику змодельовано марсіанський ландшафт.

Як планують інженери JPL, робота можна буде використовувати під час космічної місії на Енцелад. Це один з 83 супутників Сатурна, відомий своєю крижаною поверхнею. Вчені вважають, що під льодом знаходиться рідкий океан, що стимулює дослідження можливості існування життя в ньому. Вчені сподіваються, що спроектована ними “змія” зможе дістатись океану всього за декілька днів після потрапляння в тріщину крижаної кори.

У NASA розраховують, що змієподібний робот може стати ключовим інструментом у пошуках життя поза Землею.

Як розповідало раніше BitukMedia, у NASA показали новий скафандр для висадки на Місяць.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі