Четвер, 28 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

З’явився мурал українського актора Миколи Яковченка в образі козака Шевчика

Важливо

Мурал із зображенням Миколи Яковченка в образі козака Шевчика з’явився на одній з багатоповерхівок у Прилуках на Чернігівщині. Так вирішили вшанувати 123 річницю від дня народження видатного земляка, українського актора театру та кіно на характерних ролях. Сучасники називали його найнароднішим серед заслужених і найзаслуженішим серед народних.

Про це розповідає Суспільне.Чернігів.

Стінопис створило подружжя місцевих художників-муралістів – Віталій Гідеван та Олена “Noyna”. Працювати почали 1 травня, а за тиждень завершили. На роботу витратили понад 200 балончиків німецької фарби – це 11 відтінків сірого кольору. 

Спершу нанесли ескіз. Кажуть, працювали 50 на 50. Олена взяла собі одну половину стіни, Віталій – іншу. Паралельно робили контур, потім зафарбовували.

Фото – Суспільне. Чернігів

Готовий стінопис вийшов заввишки 21 метр, завширшки – понад шість. Побачити його можна на дев’ятиповерхівці на вулиці Київській, 313. Митці  відтворили його з негативу світлини Миколи Яковченка, яку знайшли в архівах Національного театру імені Івана Франка, де служив актор.

“Козак Шевчик – це уособлення героїв України, які віддали своє життя, починаючи ще із Запорізької Січі. Ми взяли глобальніше, ширше і набагато далі, за всю історію України», – розповів Олександр Овдієнко, ініціатор проєкту, голова ГО “Прилучани Особливі”. Саме він згуртував понад 30 однодумців з Прилук та інших міст. Разом вони зібрали необхідну для реалізації проєкту суму.

Це друга спроба вшанувати актора в муралі. Перша була три роки тому. Зі слів Олександра Овдієнка у 2020 році проєкт був готовий до реалізації, але на заваді стали спочатку вибори, а потім пандемія.

“Він мені наснився в той час і каже: “Дякую тобі, що ти все це терпиш”. Тому він мені просто, як рідний дід і мені здається, що знаючи історію Яковченка, йому не вистачало певного тилу і підтримки. Цей тил і підтримку я бачу в рідному місті”, – каже Овдієнко.

“Це буде візитівка для історичного і культурного маршруту, і хочеться, що коли будуть проходити театральні дні, історичні події, щоб люди, коли приходили, заряджалися енергією, отримували задоволення від малюнку”, – розповів Віталій Гідеван.

Фото – Суспільне Чернігів

В доповнення до муралу, у Прилуках тривали кінопокази стрічок за участі актора, радіоетери та благодійний збір для ЗСУ.

Микола Яковченко – один з найяскравіших талантів української культури. Сучасники називали його найнароднішим серед заслужених і найзаслуженішим серед народних. Здається неймовірним, але всенародну славу йому принесли по суті дві епізодичні ролі простаків – спекулянта Довгоносика у виставі “В степах України” (1940, кіноверсія 1952) та роль Сірка у фільмі “За двома зайцями” (1961). Він зіграв на сцені понад 200, в кіно 55 ролей, і серед них немало серйозних, а всі хотіли бачити тільки смішне. Сам Микола Яковченко до своєї популярності ставився з іронією. Називав себе старим клоуном або блазнем з очима, приголомшеними тугою.

Микола Яковченко — корифей українського мистецтва. Фото – з відкритих джерел.

У столичному сквері навпроти театру імені Франка стоїть пам’ятник акторові. Його встановили на день Києва 2000 року. Прилуцький пам’ятник Миколі Яковченку (2009) майже тотожний з київським – актор та його улюблений пес.

Пам’ятник М.Яковченку у сквері Франка. Фото – Тетяна Асадчева

Як розповідало раніше BitukMedia, французький художник Крістіан Гемі намалював “Да Вінчі” на стіні окопу.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі