Четвер, 18 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Паперовий літачок побив світовий рекорд з дальності польоту (ВІДЕО)

Важливо

Світовий рекорд з дальності польоту паперового літачка побили троє аерокосмічних інженерів. Їхній паперовий літак пролетів загалом 88 метрів. А це майже дорівнює довжині поля для американського футболу

Про це розповідає CNN.

Трійка побила попередній рекорд у 77 метрів, встановлений у квітні 2022 року спортсменами з Південної Кореї. До цього рекорд нікому не вдавалося побити понад десять років.

“Це справжня гордість для сім’ї та друзів, — сказав Діллон Рубл, системний інженер Boeing, а нині рекордсмен. – Це гарний зв’язок з аерокосмічною промисловістю та мисленням у дусі проєктування та створення прототипів”.

Рубл об’єднався разом з Гарретом Дженсеном, інженером з міцності, який теж працював у Boeing. Третій в групі – аерокосмічний інженер Натаніель Еріксон. Всі троє — нещодавні випускники Університету науки та технологій в Міссурі.

Рекорду Гіннеса передували місяці зусиль, щоб створити та протестувати кілька прототипів. Команда витратила майже 500 годин на вивчення техніки орігамі та аеродинаміки. Інженери випробували свою остаточну модель 2 грудня 2022 в Краун-Пойнті (Індіана).

“Ми сподіваємося, що цей рекорд протримається досить довго. 88 метрів – це нереально, – сказав Дженсен. – Це на 4,2-4,6 метра більше найбільш далекого кидка, який ми коли-небудь робили. Потрібно було багато планування та багато навичок, щоб перевершити попередній рекорд”.

Хлопці вирішили, що кращий шанс побити світовий рекорд матиме конструкція літака, орієнтована на швидкість і мінімальний опір. Такий літак може пролетіти велику відстань за короткий проміжок часу.

Надихнувшись різними гіперзвуковими літальними апаратами та транспортними засобами, які можуть літати зі швидкістю, яка в п’ять разів перевищує швидкість звуку (5 Маха), зокрема NASA X-43A, інженери розробили переможний дизайн паперового літака, пізніше названого 5 Маха.

“Натуральні та паперові літаки сильно різняться за своєю складністю, але обидва працюють на тих самих фундаментальних принципах, — пояснив Рубл. – Деякі з тих самих методологій проєктування можуть бути застосовані до обох. Одним з таких методів був наш процес проєктування методом проб та помилок. Наприклад, можна було будувати теорії про згин, який ми могли б змінити на нашому літаку, скласти його, кинути і порівняти відстань з попередніми запусками. Це допомагає визначити, чи була ця зміна корисною для конструкції”.

Щоб знайти найкращу техніку кидка паперового літачка, команда провела різні симуляції та проаналізувала уповільнені відеоролики своїх попередніх кидків.

“Ми виявили, що оптимальний кут становить близько 40 градусів від землі. Як тільки ви мітите так високо, то кидаєте так сильно, як тільки можете. Це дає найкращу дистанцію, – сказав Дженсен. – Знадобилось моделювання, щоб зрозуміти це. Я не думав, що ми зможемо отримати корисні дані із симуляції паперового літачка. Виявляється – змогли”.

Команда вирішила, що формат паперу A4 найкраще підходить для маніпулювання та складання в літак-переможець. Завдяки цим ретельно продуманим дизайнерським рішенням та ретельній увазі до численних правил та рекомендацій ці троє були налаштовані на встановлення рекорду.

Під час свого рекордного перельоту літачок був у повітрі приблизно шість секунд. Рекорд Гіннесса за тривалістю польоту зараз становить 29,2 секунди. “Мета дизайну для рекорду часу сильно відрізнятиметься від версії з низьким опором, яку ми створили для рекорду найбільшої відстані”, — уточнив Рубл.

Рубл і Дженсен почали свою кар’єру інженерів паперових літаків ще у середній школі, беручи участь у заходах з паперових літаків, які проводяться в Boeing. Їм подобалось оживляти папір і важко працювати, щоб знайти способи покращити свої проєкти. Обидва були фанатами орігамі у дитинстві.

Команда-рекордсмен сподівається, що їхнє досягнення надихне інших молодих та амбітних аерокосмічних інженерів на реалізацію їхньої мрії.

Як розповідало раніше BitukMedia, 17-річний пілот Мак Резерфорд став наймолодшою людиною, яка здійснила одиночний навколосвітній переліт. Його результат – 52 країни на п’яти континентах.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі