Понеділок, 6 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Дерусифікувати YouTube: українці створили спеціальне розширення для браузера

Важливо

Українці створили розширення для браузера під назвою STOPRU. Воно допомагає дерусифікувати YouTube. Розширення допоможе користувачам натренувати популярний відеохостинг не рекомендувати російські відео

Про це розповідає The Village.

Якщо не хочете бачити російські пропагандистські ролики на YouTube, без STOPRU не обійтись.

“StopRU – некомерційний продукт, метою якого є боротьба з російським інформаційним тиском на український медійний простір”,  – розповів розробник розширення Тарас Сливка.

“Для дефініції: “російським” є будь-яке відео російською мовою. Тут ми не шукаємо хороших росіян теж”, – додають розробники. 

Розширення наразі доступне на платформі Google Chrome та Mozilla Firefox, і тільки на комп’ютерах. 

Користувач може перевірити кожне відео, чи є воно російським, якщо так, то вилучити, натиснувши “Не цікавить” або “Не рекомендувати канал”. 

Для перевірки алгоритм аналізує назву відео та каналу на наявність літер, які присутні тільки в російській абетці (ё, ъ, ы, э) та відсутність виключно українських (ґ, є, і, ї). За словами творців, не всі російські відео відповідатимуть цьому правилу. Та практика показала, що цього достатньо.

На даний момент понад 1400 користувачів використовують StopRU. Загалом за період з аналізу понад 8 млн відео, користувачі видалили понад 160 тис. відео. 

“Ми боремось з імперією та намагаємось увійти у світ західних демократій. Залежність проявляється в різних площинах: політичній, економічній та культурній. Де спільною ниткою є і мова контенту. Чим швидше ми позбудемось російської, тим швидше ця залежність нівелюється”, – каже засновник Тарас Сливка.

Завантажити розширення можна для Google Chrome та  Mozilla Firefox

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі