Середа, 24 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Матір драконів” опікується п’ятьма новонародженими (ВІДЕО)

Важливо

П’ятірка дитинчат комодського дракона вилупилися у зоопарку на півдні Іспанії. Це поповнення найбільших ящірок у світі стало першим для країни за десятиліття. У світі комодські варани перебувають під охороною як вид, що зникає.

Про це розповідає Eureporter.

У серпні минулого року 13-річна самка комодського дракона на ім’я Ора відклала 12 яєць. П’ять з них відібрали та помістили в інкубатор на сім місяців.

Зараз новонароджених тримають в ізоляції, щоб контролювати їх розвиток. Малюки від того не потерпають: комодські варани, коли народжуються в дикій природі, зазвичай прагнуть піднятися на вершину дерева. Ні батько, ні мати про них не дбають.

Зображення – Bioparc Fuengirola

Поки що кожен дракончик важить менше лимона і завдовжки коротший за коробку для взуття. Однак одного разу ці плазуни відростять гострі зуби, досягнуть трьох метрів у довжину та важитимуть кілограмів 70.

Мілагрос Робледо, керівницю секції герпетології в біопарку Фуенгірола, вже прозвали “Матір’ю драконів”. Вона каже, що розведення комодських варанів дуже важливе, адже комодо не народжувались у неволі в Іспанії останні десять років. В Європі Фуенгірола став п’ятим парком за десятиліття, якому вдалось отримати поповнення. 

Комодський дракон – найбільший представник не лише варанів, але і всіх сучасних ящірок. У дикій природі тварини мешкають лише з чотирьох індонезійських островах і їх залишилося приблизно 1500. 2021 року цих варанів внесли до “Червоного списку” Міжнародного союзу охорони природи, оскільки їх чисельність скоротилася до критичного рівня. Здебільшого цим хижакам загрожує втрата місць проживання через зміни клімату.

Раніше вважалося, що у слині комодського варана накопичуються хвороботворні бактерії, які при потраплянні в рану викликають зараження крові. Зараз відомо, що у них є отруйні залози, отрута з яких потрапляє у кров жертви по зовнішнім каналам у спеціальних зубах однієї із щелеп. Отрута дещо схожу на зміїну та заважає згортанню крові і знижує тиск, внаслідок чого жертва швидко слабне. Відомі випадки нападу комодських драконів на людей.

Раніше BitukMedia розповідало про поповнення у родині рідкісних променевих черепах. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі