Субота, 27 Липня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Коричнева крапля” виявилась добре збереженим ховрахом Льодовикового періоду

Важливо

Канадські палеонтологи виявили муміфікованого арктичного (американського) ховраха часів Льодовикового періоду. Знахідку зробили на золотих копальнях неподалік міста Доусон, територія Юкон. Тварині, що згорнулась клубком, близько 30 тисяч років, але вона збереглася у відмінному стані.

Про це розповідає CBC. 

Вперше ховраха помітив старатель, який працював на золотих копальнях Клондайка. Шахтарі регулярно знаходять там кістки та скам’янілості тварин, наприклад,і муміфікованого вовченя та дитинча мамута.

Вчені відзначають, що ховрахи є особливо цікавим видом для вивчення. На відміну від мамонтів, вони вижили на Юконі після Льодовикового періоду і досі тут поширені. Вони будують гнізда під землею для зимової сплячки. 

Дослідники вивчили ховраха під рентгеном, хоча не були впевнені, що він щось покаже. Часто кістки муміфікованих тварин згодом втрачали кальцій, що робило знімки менш чіткими. “Його важко впізнати, поки ви не побачите ці крихітні лапки, ці кігтики, хвостик, а потім і вушка”, – сказав палеонтолог Грант Зазула.

Зображення – Government of Yukon

Однак рентгенівські знімки чітко показали тверду кісткову структуру всередині коричневої кульки. Мабуть,молода тваринка померла ще в перший рік сплячки. Однак, що стало причиною смерті, вчені не знають. Жартома Зазула назвав ховраха Хестером – на згадку про місцевість, де знайшли ховрашка – у Хестер-Крік.

Ховрахи вижили на Юконі після Льодовикового періоду і досі тут поширені.

Цікаво, що цього арктичного ховраха знайшли ще кілька років тому, але показали лише зараз. Це пов’язано з тим, що влада регіону готує гризуна для демонстрації в Інформаційному центрі Юкон-Берінгія в столиці Юкона Вайтхорсі – будівлю невдовзі відкриють після реконструкції. Муміфікованого ховраха виставлять поряд із чорноногим тхором, знайденим кілька десятиліть тому.

Як розповідало раніше BitukMedia, рештки останнього відомого сумчастого вовка (тилацина), що вважалися втраченими з 1936 року, знайшлись у шафі музею в австралійському штаті Тасманія.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі