П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Українські полярники застосовують дрони задля вивчення китів

Важливо

Полярники із української антарктичної станції “Академік Вернадський” почали застосовувати дронів для вивчення китів. Це роблять для того, аби краще визначити розмір тварини, а отже і її вік.

Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр у Facebook.

Розмір китів залежить від їх віку. Визначити розміри тварин з берега складно. Цьому допомагають знімки із дронів. Для більш точних даних дрони оснащують лазерним висотоміром.

Знання про вік китів дає розуміння про стан їхньої популяції та якість кормової бази цього року. Багато видів цих тварин були винищені людьми у минулому сторіччі.

На зображенні може бути: 1 особа та водойма

Також українці беруть участь у міжнародній програмі щодо визначення реакції китів на перебування човнів поруч та загальної поведінки тварин. Наприклад, того, як самиці навчають дитинчат самостійно живитися крилем, а також як особини комунікують між собою. Проект триває із 2018 року.

Українські полярники зробили горбатих китів, фінвалів, косаток, тюленів Ведделла і морських леопардів, а також виконували акустичні записи морських ссавців. Довжина горбатих китів сягає 13-15 м, а синіх китів – 30 метрів, вони є найбільшими відомими тваринами нашої планети.

Як повідомляло BitukMedia, незвичайні стосунки косатки та гринди вперше задокументували вчені Західно-Ісландського центру вивчення природи. Самиця косатки не переслідувала, як можна було б сподіватись, а виховувала дитинча гринди. За словами фахівців, це перший відомий випадок “усиновлення” косаткою малюка чужого виду. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі