П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

В Україні вийде перша книга, написана та проілюстрована людьми та нейромережею

Важливо

Першу дитячу книгу, написану та проілюстровану у співавторстві зі штучним інтелектом, випускають в Україні. Вона називається “Хочу на Марс”. Редакторка книжки ставила питання штучному інтелекту (ШІ) від імені п’ятирічної дитини, а потім редагувала його відповіді. Видавництво “Ранок” уже почало передпродаж книги.дитяча

Про це розповідає The Village.

“Ми вирішили випробувати можливості штучного розуму та перевірити, чи може він замінити вже зараз чи в найближчому майбутньому спеціалістів, які працюють над створенням книги, а саме, авторів та художників”, – пояснюють у видавництві. 

“Хочу на Марс” – “інструкція про те, що робити, щоб стати космонавтом і маленька енциклопедія з головними фактами про космос”.

Авторами книги стали редакторка Марʼяна Горянська, дизайнер Олександр Ковалєвський та їхні цифрові “двійники”, зазначають у видавництві.

Марʼяна Горянська ставила штучному інтелекту питання від імені п’ятирічної дитини, відбирала відповіді та редагувала їх. “Чесно кажучи, працювати було досить важко. ШІ дійсно спілкується з тобою, говорить компліменти, але ти нізащо не сплутаєш його з людиною – ніякого особистого стилю, дуже складний лексикон, багато канцеляризмів, і навіть відомі факти потрібно перевіряти, бо зустрічаються помилки”, – каже редакторка.

Дизайнер Олександр Ковалєвський зазначає, що ілюстрації, згенеровані ШІ, “дуже красиві й складні, але не відповідають дійсності”. Тому навчати за ними дітей неможливо, але вони “приваблюють і заохочують мріяти”.

Зображення – видавництво “Ранок”

Видавництво “Ранок” уже почало передпродаж книги обмеженим накладом. Вона коштує 149 гривень. “Ранок” обіцяє яскраве та захопливе читання про космос й унікальне колекційне видання – книга матиме обмежений наклад. Видавництво зазначає, що книжка посприяє розвитку дитячої уяви та зацікавленості в науці. 

Як розповідало раніше BitukMedia, Національна бібліотека Іспанії знайшла у своєму архіві раніше невідому п’єсу Фелікса Лопе де Вегі – автора “Собаки на сіні”. Рукопис ідентифікували завдяки нейромережі. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі