Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Юлія “Тайра” Паєвська відзначена премією Держдепартаменту США

Важливо

Українська волонтерка і парамедик Юлія Паєвська з позивним “Тайра” стала лауреаткою премії International Women of Courage (IWOC) від Державного департаменту США.

Про це розповідає Радіо Свобода.

“Юлія “Тайра” Паєвська продемонструвала надзвичайну моральну та фізичну мужність, захищаючи Україну від нещадної російської агресії”, – йдеться у повідомленні на сайті держдепу.

Нагадаємо, парамедикиня надавала медичну допомогу учасникам Революції Гідності у 2013 році. А з 2014 до 2018 року як керівник волонтерського загону парамедиків “Ангели Тайри” проводила тактичну медичну підготовку на передовій Донбасу. Паєвська найбільш відома своєю роботою з таємної зйомки та вивезення відеозаписів, що документують звірства, скоєні російськими військами в Маріуполі. 

Терористи армії РФ затримали затримали Тайру 16 березня, коли вона намагалася евакуювати жінок і дітей з Маріуполя до Запоріжжя, незважаючи на її явний статус некомбатанта. 

На тому, що Паєвська не є військовою наголошувала й українська сторона. 17 червня вона була звільнена з полону і згодом – у вересні – дала свідчення Гельсінській комісії США про воєнні злочини армії РФ.

Під час тримісячного ув’язнення Юлія Паєвська жила в крихітній камері з 22 іншими жінками, зазнала катувань і побиття. Крім того, кремлівські пропагандисти фальшиво звели на неї наклеп на міжнародному рівні як про “фашистку та військову злочинницю”, – йдеться у повідомленні на сайті Держдепартаменту.

У Вашингтоні кажуть: Юлію Паєвську не змусили мовчати, і після свого звільнення вона “переконливо виступає за українську демократію та незалежність як вдома, так і за кордоном”.

Також лауреатками премії International Women of Courage стали представниці Афганістану, Аргентини, ЦАР, Коста-Ріки, Ефіопії, Йорданії, Казахстану, Малайзії, Монголії, Польщі. Почесну групову нагороду імені Мадлен Олбрайт отримали жінки та дівчата-протестувальниці Ірану.

Церемонію нагородження проведуть державний секретар США Ентоні Дж. Блінкен і перша леді Джилл Байден 8 березня в Білому домі.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі