Неділя, 8 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Спадок Лепрекона: чоловік випадково знайшов у глеку 3 кг старовинних монет

Важливо

Житель польського села Занювка (Zaniówka), що в Люблінському воєводстві, випадково знайшов справжній скарб. Чоловік займався господарством, коли несподівано виявив глиняний глек з монетами 17 століття.

Про це розповідає Heritage Daily. 

Пощастило шукачу Міхалу Льотишу, який обстежував сільськогосподарські угіддя на предмет сільськогосподарського начиння, випадково загубленого у верхньому шарі ґрунту.

Чоловік повідомив про знахідку Воєводське управління охорони пам’яток (WUOZ) у Любліні відповідно до Закону про охорону та догляд за історичними пам’ятками.

Справа в тому, що в Польщі аматорам заборонено проводити пошук артефактів за допомогою металодетектора –  як для комерційного, так і для особистого використання. Обов’язковою є ліцензії на такі роботи від місцевих органів влади. Окрім того, всі шукачі мусять повідомляти про всі знахідки, які автоматично стають власністю держави.

На думку археологів, стародавні гроші сховали у землі навмисне. Спочатку їх поклали в ємність, а потім закопали в землю. У глеку виявили одну тисячу крон і литовських шилінгів 17 століття.

Вага скарбу сягає 3 кг. Монети укладені в кілька шарів і з часом вони трохи спресувались. Частина з них зазнали сильного окислення.

Фото – Lublin Provincial Conservator of Monuments

Поки достовірно невідомо, хто і навіщо їх сховав. Дослідники кажуть, що скарби у землі можуть бути індикаторами заворушень: цінності ховали у періоди конфліктів заради фінансової безпеки.

У XVII столітті регіон входив до складу Речі Посполитої, яка зазнала низки вторгнень від Московії та Українського козацького війська (Війська Запорозького) у 1655 році та Швеції у 1656 році – період, відомий як “Всесвітній потоп”.

Скарб передано для подальшого вивчення до відділу археології Музею Південного Підляшшя.

Як розповідало раніше BitukMedia, під підлогою кухні знайшли золотий скарб вартістю $290 тис.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі