П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

На острові Пасхи знайшли нову статую моаї (ВІДЕО)

Важливо

Раніше невідому статую моаї виявили археологи на дні висохлого озера острова Рапа-Нуї. Весь світ знає його як острів Пасхи. Дослідники припускають, що таких знахідок може бути більше – треба дослідити дно озера.

Про це розповідає Live Science.

Нову стару статую моаї знайшли на дні озера Рано Рараку. Водойма утворилась всередині вулканічного кратера, але в останні роки практично повністю висохла через зміни клімату та діяльність людини. Знахідка стала великою несподіванкою. Знайти статую на дні озера ніхто не сподівався.

Знайдена статуя виготовлена із затверділого вулканічного попелу. За своїм розміром вона дещо менша за більшість інших острівних фігур. Найвища з відомих сягає 33 метрів. У середньому кожна статуя важить від 3 до 5 тонн, найважча – близько 80. Загалом їх – майже 1000. На думку вчених, острів’яни висікли їх з каменю за період з 13 до 16 століття. Ці монументи є важливим елементом спадщини народу рапануї. Вважається, що вони уособлюють предків або важливих лідерів їхньої громади. 

Статуї вирізані з вулканічного каменю, який називають туф. Він утворюється з твердих продуктів вулканічних вивержень, які з часом ущільнюються. Згідно з дослідженнями, статуї вирізані за допомогою кам’яних інструментів.

Статуї зазвичай розташовували на спеціальних платформах, які називають “аху”. Фото – Guillaume Massardier/ CC BY-SA 3.0

Всупереч поширеній думці, моаї “дивляться” не в бік океану, а вглиб острова. Деякі моаї мають “шапки” з червоного каменю. Виготовлялися моаї в каменярнях в центрі острова. Яким чином вони перевозилися до узбережжя, невідомо. За легендою вони “йшли” самі. Останнім часом добровольці-ентузіасти знайшли кілька способів для транспортування кам’яних блоків. Але яким з них користувалися давні жителі (або якимось своїм), поки не визначено. Безліч недороблених бовванів знаходяться в каменярнях. При детальному вивченні острова складається враження, що робота над статуями припинилась раптово.

Острів Пасхи – віддалена територія Чилі, розташована в Тихому океані приблизно за 3500 км від материкової частини країни. На острові мешкає близько 8 тис. людей. Більша частина Острова Пасхи охороняється як національний парк і вважається об’єктом Світової спадщини ЮНЕСКО.

Дослідники не знають, чому і як статуя моаї потрапила на дно озера. Однак вони вважають, що це не остання статуя, яка може там лежати. “Дослідження за допомогою приладу, який здатен виявити щось під поверхнею ґрунту, може показати, що у відкладеннях є більше статуй, — каже Террі Хант, професор археології з Університету Аризони. — Коли є одна статуя моаї в озері, там можуть бути інші”.

У жовтні 2022 року на острові сталося виверження вулкана, яке пошкодило значну частину статуй та зруйнувало понад 100 гектарів острова.

Раніше BitukMedia розповідало про три стародавні буддійські статуї, які вигулькнули з річки через посуху.  

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі