Неділя, 8 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Експеримент з перевдяганням: вчені розібрались, навіщо зебрі її смуги

Важливо

Біологи з Бристольського університету (Велика Британія) поекспериментували з копитними та строкатими ковдрами. Так вони хотіли зрозуміти, навіщо зебрам їхнє смугасте забарвлення і як воно працює. Дослідження довело, що це камуфляж, але від кого? Відповідь вас здивує.

Про це розповідає Science.

Команда дослідників використовувала ковдри з різними візерунками – від різних смуг до шахової клітинки. Ними прикривали спини зебр. А потім знімали на камери і спостерігали, як поводяться … кровососи. З’ясувалось, що різний дизайн мав різний ефект на мух, що кружляли поряд. І деякі ковдри захищали тварин краще за інших.

“Ми зрозуміли, що ґедзі не люблять сідати на смугасті предмети. Але неясно, які саме аспекти смуг вони вважають огидними. Їхню тонкість, контраст чорного і білого, поляризований сигнал, який можуть випромінювати об’єкти?”, – каже еколог-еволюціоніст з Бристольського університету Тім Каро.

Експерименти показали, що найсильніше мух приваблюють великі темні об’єкти: якщо ковдра була повністю сірою, на неї сідали частіше. Коли використовували накидку, де темний колір межує з білими вкрапленнями, ґедзі цікавились конем менше.

Фотографії попон для коней з різними візерункамию Праворуч – поляризаційні зображення. Фото – Caro et al., Journal of Experimental Biology, 2023)

Після чорного коня без накидки та темної попони, наступним в топі мух був “кінь у пальті” – з великими чорними трикутниками у різних місцях. Потім – ковдра з дрібними шаховими візерунками. Але найбільше сліпакам не до смаку смуги: чим контрастнішими вони були, тим менше привертали увагу паразитів.

За висновками вчених, розгадка в усуненні чіткого контуру великої темної плями. З тим, щоб розбити загальний темний контур тіла на тлі неба, найкраще справляються смугасті забарвлення. Завдяки їм зебри виглядають для ґедзів як мішень меншого розміру – і ті рідше атакують.

Нинішнє дослідження спростовує попередні гіпотези про те, що смуги можуть бути механізмом контролю температури. А ще вони не про якусь оптичну ілюзію або поляризацію світла. Чорно-білий природний паттерн зебри діє як камуфляж, але лише від крихітних крилатих хижаків.

Зображення – BYRDYAK/ISTOCKPHOTO/THINKSTOCK

Принцип працюватиме для будь-якої копитної тварини, кажуть вчені. Тепер виникає запитання: чому зебри — єдині, в кого розвинувся цей захисний візерунок? Але це вже тема майбутнього дослідження. 

Раніше BitukMedia розповідало про роги носорогів, які у XXI столітті стали коротшими. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі