Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Чому в людей кучерявиться волосся? Вчені розкрили секрет незвичайної зовнішності нашого виду

Важливо

Міжнародна група антропологів під керівництвом Університету штату Пенсільванія пояснила, чому люди виглядають таким дивним чином. Адже ми — єдиний вид приматів, у яких на тілі немає пуху, а от на голові та деяких інших частинах тіла купа волосся, яке іноді ще й завивається кучерями.

Про це розповідає Science Alert.

Наука досі не може точно пояснити, чому у людей на голові з’явилось стільки волосся. Є кілька гіпотез. Зокрема попередні дослідження припускають терморегуляторну функцію покриву на маківці. Тепер нові дані підтверджують теорію про те, що волосся на голові еволюціонувало, щоб забезпечити охолодження тіла. Згідно з експериментами, лисі чоловіки сильніше пітніють за аналогічних температур: скальп без волосся поглинає більше тепла і потрібно більше пітніти, щоб охолоджуватись.

Нове дослідження не тільки підтверджує цю теорію, але і демонструє, як і для чого волосся еволюціонувало. Автори використовували тепловий манекен і різні типи перук з людського волосся – з прямим волоссям, розпущеними локонами і тугими кучерями. Їх тестували по черзі у камері з клімат-контролем. Манекен у перуках і без піддавали впливу вітру, сонця та різних температур.

Під гарячим потоком від ламп усі перуки викликали ефект вбудованого захисту від тепловтрати — лисий манекен вбирав більше тепла. Щільно завиті кучері виявилися кращим захистом від випромінювання.

В міру того, як у наших предків збільшувався мозок, а хода ставала стрункішою, потреба у волоссі на голові дедалі зростала. Такий висновок зробили вчені.

Чому волосся в’ється тільки у людей? Вчені припускають, що кучеряве волосся, яке не зустрічається більше в жодного ссавця, — наслідок якогось унікального досвіду у Homo sapiens. Кучері дозволяють шкірі на голові краще дихати і при цьому захищають від сонця. Чим більш кучерявою була перука на манекені, тим менше потребувалось випаровування для відведення тепла – це економить енергію і воду в організмі.

Є припущення, що кучеряве волосся дозволяло предкам людей довше бути фізично активними, працювати або пересуватися в умовах дефіциту питної води.

Як повідомляло раніше BitukMedia, малюки та тварини допомогли зробити новий висновок про еволюцію людини.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі