П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Золотий хлопчик” – мумію підлітка нашпигували амулетами для легкого посмертя

Важливо

У Єгипті виявили муміфікованого підлітка, на тілі та у тілі якого знайшли 49 золотих амулетів. Вік решток – орієнтовно 2,3 тис. років. Амулети мали захистити хлопчика під час подорожі у загробне життя, припускають учені.

Про знахідку розповідає CNN.

Золоті амелути всередині тіла хлопчика знайшли завдяки комп’ютерній томографії – її використали, щоб дослідити нутрощі мумії, не пошкодивши її.

Рештки “золотого хлопчика” вперше знайшли в 1916 році на кладовищі під назвою Наг-ель-Хассай. Мумію доправили в музей Каїра, але так і не взялися дослідити, і вона пролежала у підвалі більше 100 років.

Згадане кладовище єгиптяни використовували у 332-30 роках до н. е. Розкопки кладовища почалися ще у ХІХ ст. і тривали по чатку ХХ. Розкопали тисячі муміфікованих тіл, деякі з них були в трунах, в яких їх поховали.

Рештки “золотого хлопчика” зберігалися в двох трунах. Зовнішня була без оздоблення та обписана грецькими літерами, а внутрішній дерев’яний саркофаг мав візерунки та позолочене обличчя.

Мумія хлопчика (ліворуч) і його внутрішній саркофаг (праворуч). Фото: Frontiers Press

Вважають, що на час смерті це був юнак віком 14-15 років. Він був 128 см на зріст та мав овальне обличчя із вузьким підборіддям.

Коли зробили томограму, то на та всередині підлітка знайшли 49 амулетів 21 виду. Серед них – золотий язик у роті і золотий скарабей у грудях, які мали допомогти у переході до загробного життя. Також знайшли “око Гора”, “вузол Ісіди”, амулет із зображенням ієрогліфа Ахет – горизонту, над яким сходить сонце, та ін. Вони були незвичним чином розташовані у три ряди вертикально.

Amulets were placed on the body and tucked inside it.
Фото: Frontiers Press

Усі внутрішні органи, окрім серця, перед похованням вилучили. На ноги хлопцеві одягнули білі сандалі, а тіло огорнули листям папороті.

Як повідомляло BitukMedia, лондонський Британський музей та Національні музеї Шотландії відмовились від терміна “мумія”. В якості альтернативи пропонують фразу “муміфікована людина” або “муміфіковані останки”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі