П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Жарт хрестоносця? На стіні рову в Єрусалимі знайшли зображення долоні

Важливо

Археологічні розкопки біля північних мурів Старого міста в Єрусалимі принесли несподівані результати. Археологи виявили, що в Середньовіччя між Дамаською та Левовою брамами під вулицею проходив вирубаний у скельній породі рів. На одній з його стін хтось висік відбиток людської долоні. Тисячу років тому цей рів заважав хрестоносцям дістатися до Гробу Господнього.

Про це повідомляє портал Arkeonews.

Оборонний рів вирили у X столітті нашої ери або раніше. Він мав вражаючі розміри — щонайменше десять метрів завширшки і від двох до семи метрів завглибшки.

У Середньовіччя, як пояснив Зубаїр Адаві, який очолює розкопки, рів повністю оперізував Єрусалим, захищаючи місто від ворогів. При цьому він не був заповнений водою, як рови, що оточували європейські замки. Перешкодою для ворога, що атакував місто, були ширина та глибина цієї ями.

Розкопки на вулиці Султана Сулеймана в Єрусалимі. Фото – Yoli Schwartz/Israel Antiquities Authority

Крім рову, нападникам потрібно було подолати два ряди широких міських стін, з висоти яких захисники міста поливали їх вогнем та розпеченою сіркою. Ба більше, під стінами проходили секретні тунелі, якими можна було вибратися в рів, раптово атакувати ворога і швидко повернутися назад в місто.

Характеристики рову збігаються з описами прибуття хрестоносців до стін Єрусалиму у червні 1099 року. Йдеться про Перший хрестовий похід. Щоб подолати захисний рів, хрестоносцям знадобилося п’ять тижнів.

Щодо загадкового відбитка долоні, знайденого на одній з кам’яних стін рову, то вчені поки не знають, що він міг означати. Можливо, він щось символізував або вказував на щось важливе, розташоване поблизу. Або ж це просто жарт середньовічного робітника.

Зубаїр Адаві, керівник розкопок Управління старожитностей Ізраїлю, вказує на різьблений відбиток долоні, виявлений у стіні стародавнього рову навколо Старого міста Єрусалим. Фото – Yoli Schwartz/Israel Antiquities Authority

Як повідомляло раніше BitukMedia, китайські дослідники завдяки зйомці з висоти змогли знайти 300 зруйнованих проходів у Великій китайській стіні. Говорять, їх використовували китайські розвідники, а також через пропускали мирні племена кочівників.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі