Четвер, 28 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

У Китаї знайшли невідому раніше частину Великої стіни

Важливо

Китайські дослідники завдяки зйомці з висоти змогли знайти 300 зруйнованих проходів у Великій китайській стіні. Говорять, їх використовували китайські розвідники, а також через пропускали мирні племена кочівників.

Про це повідомляє Xinhua.

Знімки невідомих раніше фрагментів Китайської стіни зробили військові. На опублікованій фотографії зображені приховані двері Хуан’ягуаньської частини Великої стіни в Тяньцзіні на півночі Китаю.

Дата зйомок не розголошується. Але науковці відвідали ці ділянки і дійшли висновку, що вони використовувалися як проходи для розвідників та для мирних племен кочівників.

Так, згідно з деякими офіційними документами часів династії Мін (1368-1644), кочовим племенам було дозволено використовувати такі секретні ворота для випасу худоби між північно-західним Китаєм Цинхай і Хетао, регіоном з багатими на той час ресурсами води та трави.

Деякі із цих проходів, які знайшли у стіні, мали таку ширину, що ними могло проїхати два коня в обидва боки. Але вони все ж були таємними – сторона, звернення до кочових племен, маскувалася нетовстою кладкою цегли. Коли прохід треба було відкрити, кладку руйнували.

“Це доводить, що Велика стіна не була повністю зачинена. Вона була відчинена, але в певному порядку”, – каже Чжан Юкунь, професор з Університету Тяньцзіня, який очолює дослідницьку групу. Раніше були відомі згадки про такі проходи, але матеріальних доказів їх існування не було.

Як повідомляло BitukMedia, на місці археологічних розкопок Сайбурч на південному сході Туреччини знайшли одне із найстаріших відомих зображень людини – йому 11 тис. років. Це чоловік, який тримається за свій статевий орган, стоячи в оточенні леопардів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі