Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Дрони-камікадзе та рації – українські студенти виготовляють складну техніку для ЗСУ

Важливо

У Чернівцях студенти створили технологічний хаб та розробляють дрони різного призначення та рації для українських військових. Займаються у вільний час. У багатьох юнаків батьки захищають Україну на фронті.

Про це в ефірі Українського радіо Буковини розповів керівник громадської організації “Фонд символи” Андрій Гев’юк.

Студенти постійно підтримують зв’язок із військовими. Це дозволяє виготовляти техніку більш ефективну і дешевшу від ринкових аналогів. Наприклад, рації, які на ринку коштують 20-30 тис. грн, молодь виготовляє за 10 тис.

Виготовляють студенти і павербанки – для них використовують акумулятори від електронних сигарет.

“Ми одночасно заряджаємо 20 електронних сигарет і павербанк може працювати до семи годин,” – каже один із учасників хабу, студент політехнічного фахового коледжу Іван Скрипніченко.

Дрони-розвідники та камікадзе почали виготовляти, коли отримали відповідний запит від військових. У Чернівцях уже є волонтери, які ремонтують дрони, але роботи у них багато. Тому долучилися студенти.

“Скласти простий дрон коштує до 1 тис. грн. Він може слугувати дроном-камікадзе, але його ефективність низька. Бувають моменти, де є пряме ураження окупанта – не вбиває, але шкодить і виводить зі строю.Ми хочемо туди встановити камеру, чи ще щось, і вартість починає зростати”, – каже Гев’юк.

Деякі деталі виготовляють за допомогою 3D-принтера. Однак друк одної деталі займає до 6 год. Іноді під час цього процесу вимикають світло – тоді деталь є бракованою і її викидають.

Програмують дрони та збирають рації: у Чернівцях студенти виготовляють техніку для військових
Системи скидання для дронів. Фото: Андрій Гев’юк

Зараз хаб, серед іншого, розробляє системи скидання для дронів. Також військові звернулися з проханням виготовити зарядні підстанції. Вартість одної сягає 4 тис. грн.

Як повідомляло BitukMedia, 15-річний школяр зі Львова Захар Щурко виголовляє для ЗСУ зарядні пристрої. Хлопець розробив конструкцію самостійно, надивившись роликів на YouTube.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі