П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Науковці дослідили зв’язок між медитацією буддійських монахів та мікробіотою шлунку

Важливо

Ін Сунь із Шанхайської медичної школи Цзяо Тун у Китаї разом із колегами провела дослідження, у якому визначила вплив глибокої медитації на бактеріальний фон шлунку. Для цього залучили 37 буддійських монахів із трьох віддалених монастирів.

Про це повідомляє NewAtlas.

Група науковців проаналізувала фекалії тридцяти семи буддистських ченців із трьох віддалених храмів у Тибеті. Кожен учасник медитував в середньому по дві години щодня протягом 30 років. Дослідники зібрали зразки мікробіомів у контрольної групи, що складалася із селян, які мешкають поблизу із храмами. Через те, що район не густо населений, у контрольну групу набрали лише 19 осіб.

У аналізах монахів були виявлені великі популяції бактерій Prevotella та Bacteroides. Раніше ці два види пов’язували із позитивним психічним здоров’ям і низьким рівнем депресії та тривоги.

“Ми виявили, що кілька видів бактерій суттєво відрізнялися у тих, хто медитував, — повідомили автори дослідження. – У тих, хто медитував, була змінена композиція мікробіоти кишечника – і вона може знизити ризик тривоги та депресії та покращити імунну функцію в організмі”.

Як повідомляло BitukMedia, захоплення садівництвом і городництвом може знизити ризик раку та хронічних захворювань. Про це свідчать дані дослідження, опублікованого у журналі Lancet Planetary Health. А ще любов до грядок призводить до зниження рівня стресу та тривоги.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі