П’ятниця, 18 Жовтня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Зазирнути всередину: що знайшли вчені в амулеті 12 століття?

Важливо

Зазирнути всередину 800-річного артефакту вдалось фахівцям Лейбницького центру археології (Німеччина). Йдеться про підвіску, виявлену в середньовічній помийній ямі під час розкопок на території Старого міста в Майнці у 2008 році.

Про це розповідає ArtNet. 

Побачити, що знаходиться всередині артефакту, вдалось за рахунок високотехнологічного методу нейтронної томографії. Як пояснив один з реставраторів Маттіас Хейнцель, вісім століть корозії сильно пошкодили об’єкт, а особливо його механізм замка. Спроба просто його розкрити призвела б до повної руйнації без надії на відновлення.

Підвіска має чотирикутну форму. Вона виготовлена з міді та прикрашена зображеннями Ісуса, Марії, чотирьох апостолів та чотирьох жінок-святих. Артефакт датують кінцем XII століття. Фахівці вважають, що її, як і ще три схожі підвіски, зробили в майстерні міста Хільдесхайм, що у Нижній Саксонії.

Перед тим, як вдатися до допомоги нейтронів, вчені провели близько 500 годин, видаляючи сліди корозії з поверхні підвіски. Подальша нейтронна томографія показала, що всередині артефакту є органічні речовини. Йдеться про п’ять згортків тканини, що містять дрібні фрагменти кісток, а також частину тонкої шовкової нитки і маленьку грудочку бджолиного воску.

Науковий спеціаліст з приладобудування д-р Буркхард Шиллінгер у радіо- та томографічній лабораторії Центру Хайнца Майєра-Лейбніца. Фото – Bernhard Ludewig, FRM II / TUM.

Вчені припускають, що мають справу з філактерією. Так називали амулет, що захищав від злих сил, в його середину клали мощі святих. Такі амулети в Середньовіччі були дуже популярні, їх носили на шиї на шовковому шнурку. Цим можна пояснити присутність всередині підвіски фрагментів кісток.

Проте дослідникам ще належить встановити, чи належали ці кістки якомусь святому, і якщо так, то якому. Як пояснив Хейнцель, як правило, у філактеріях знаходилась смужка пергаменту, на якій було написано ім’я святого. Але в цьому випадку такої записки не знайшли.

Як повідомляло раніше BitukMedia, ізраїльські археологи виявили місце, де похована загадкова Саломія. Згідно з одним апокрифом, вона була присутня при народженні Ісуса.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі