Неділя, 8 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вчені назвали термін зникнення найбільшої озонової діри Землі

Важливо

Озоновий шар може відновитися через два десятиліття, дослідили в Організацій об’єднаних націй. Як припускають екологи, проріха в оболонці планети може затягнутись без сліду. Це результат міжнародних зусиль зі скорочення викидів в атмосферу планети хімічних речовин.

Про це пише ВВС.

Атмосферний “щит” над білим континентом відновиться до 2040-х років. Такий прогноз надають автори нової доповіді, присвяченої стану озонового шару над поверхнею Землі. Згідно з висновками вчених, які працювали під егідою ООН та Всесвітньої метеорологічної організації, міжнародні зусилля щодо скорочення викидів в атмосферу планети хімічних речовин мають успіх – концентрація озону поступово зростає.

Зменшенню озонових дій сприяли людські дії протягом останніх 36 років. Міжнародна угода 1987 року про припинення використання шкідливих хімікатів, які пошкоджували шар, була успішною. 

Найбільшу діру в озоновому шарі зафіксували у 2000 році над Антарктикою. За своїм розміром діра дорівнювала трьом Гренландіям Її розмір змінюється залежно від вітрів, максимальні значення сягали 25 млн кв км.

Згідно з висновками ООН, якщо люди діятимуть так і далі, озоновий шар буде відновлено повністю в різних точках і в різних місцях. У 2045 – над Арктикою, а приблизно через два десятиліття – скрізь. У 2066 році прогнозують відновлення над Антарктикою. Справа в тому, що над Південним полюсом шар особливо потоншив, і щовесни там з’являється «озонова діра», коли рівень газу падає до мінімальних значень.

Озоновий шар — це тонка частина земної атмосфери на висоті 20–40 км над поверхнею планети. Він виступає у ролі своєрідного щита, захищаючи життя Землі від жорсткого ультрафіолетового випромінювання, що пошкоджує ДНК рослин та тварин, порушує біологічні процеси, знижує ефективність фотосинтезу

Ультрафіолетові промені можуть пошкодити ДНК і викликати сонячні опіки, збільшуючи довгостроковий ризик таких проблем, як рак шкіри. Озоновий шар почав  руйнуватись у 1970 роках.

Як повідомляло раніше BitukMedia, третина населення планети проживатиме за температур, які тепер спостерігають у Сахарі. Тому людству вже зараз варто замислитись про переїзд.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі