Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Солодка газованка призводить до облисіння, – дослідження

Важливо

Вчені з Пекіна (Китай) виявили зв’язок між вживанням солодких газованих напоїв та випадінням волосся у молодих чоловіків. Як показало дослідження, вся справа у підвищеному вмісті цукру в цих продуктах.

Про це розповідає Daily Mail

Дослідники з Університету Цінхуа в Пекіні вивчили дані понад тисячі китайських чоловіків віком від 18 до 45 років, отримані з січня по квітень 2022 року. Вони  порівнювали їхні звички способу життя та випадання волосся. В результаті виявилось, що ця проблема майже на 30% частіше зустрічалася в чоловіків, які мали щоденну звичку випивати до одного солодкого напою. Йдеться про газованки, соки, енергетичні напої, спортивні напої, а також підсолоджену каву та чай. Загалом вони випивали від 1 до 3 л солодкої води на тиждень.

Чоловіки, які вживали більше одного підсолодженого напою на день (а в сумі це 4-5 л на тиждень), були ще більше схильні до випадання волосся – ризик на 42% вищий у порівнянні з тими, хто ніколи не пив солодких напоїв.

Поки що зв’язок між солодкими напоями та випадінням волосся — це кореляція, а не причинно-наслідковий зв’язок. Для більш глибокого вивчення цього питання потрібні додаткові дослідження. Однак про вплив цукру на організм людини відомо давно. Він може спричинити високий рівень цукру в крові, появу зайвої ваги, хвороби серця, нирок та печінки, а також карієс.

Вчені вважають, що негативний вплив цукру на волосяний покрив обумовлений тим, що він активує метаболічні шляхи, що знижують кількість глюкози. Це веде до погіршення живлення фолікула та випадання волосся.

Вчені також зазначили, що згодом підвищений рівень цукру в крові може знизити чутливість організму до інсуліну – гормону, який контролює кількість глюкози в організмі та утилізує її надлишок. Якщо організм перестає добре реагувати на інсулін, це може викликати такі проблеми зі здоров’ям, як діабет ІІ типу і метаболічний синдром.

Як повідомляло раніше BitukMedia, найважчий чоловік Великої Британії пригрозив, що викличе поліцію, якщо медсестри відбиратимуть у нього газованку. 32-річний Джейсон Холт важить  майже 300 кг і страждає від багатьох проблем зі здоров’ям. Нині за його раціоном ретельно стежить медичний персонал.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі