Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Схвалено першу у світі вакцину для бджіл

Важливо

Міністерство сільського господарства США схвалило вакцину для захисту медоносних бджіл від американського гнильця. Ця хвороба спустошує цілі колонії комах, що використовуються у господарстві.

Про це розповідає The Guardian.

Поки не існує ефективних ліків від гнильця. Бджолярам доводиться знищувати інфіковані бджолині сім’ї та вводити антибіотики іншим, щоб запобігти поширенню захворювання.

Нова вакцина передбачає введення бактерій у маточне молочко, яке робочі бджоли згодовують матці. Потім вона ковтає його і частина речовини залишається в яєчниках. Личинки бджіл набувають імунітету до гнильця, коли вилуплюються.

“В ідеальному сценарії маток можна було б годувати коктейлем у цукерках – м’яким пастоподібним цукром, який вони їдять”, – розповіли творці вакцини.

Вчені сподіваються, що відкриття можна використовувати для пошуку вакцин від інших хвороб бджіл. Зараз чисельність диких комах перебуває під загрозою через втрату довкілля, використання пестицидів та кліматичної кризи.

Американський гнилець — інфекційна хвороба бджолиного розплоду, що викликається стійкою споротвірною бацилою. Проявляється влітку, рідше навесні. Хворі личинки гинуть у запечатаних комірках стільників, перетворюючись на тягучу клейку масу кавового кольору із запахом гнилі або столярного клею. Сухі личинки мають вигляд темно-коричневих кірочок, щільно прикріплених до нижніх стінок комірок. Кришечки над ураженим розплодом часто продірявлені або ввігнуті всередину комірок.

Як повідомляло раніше BitukMedia, 20-річний американець Остін Белламі із міста Ріплі, штат Огайо, вижив після 20 тис. укусів бджіл. Близько 30 комах він проковтнув.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі