Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Науковці припускають, що печерні люди винайшли перші смайлики – які вони на вигляд

Важливо

Науковці із Кембріджського університету у Британії припускають, що крапки, лінії і Y-подібні знаки на стінах печер можуть бути першими спробами протописьма, чимось на кшталт смайликів. Він знахідок оцінюють у 20 тис. років. Протосмайлики могли означати поведінку тварин, яка була важлива для людини.

Про це повідомляє CNN.

Протосмайлики знайшли поруч із зображеннями тварин – загалом свідчень протописьма відомо 600 по усій Європі. Кажуть, так шифрували критично важливу інформацію про їх поведінку і передавали наступним поколінням.

Одне із відкриттів дослідження – люди уже в льодовиковий період використовували місячний календар, який ґрунтувався на місячних циклах. А протосмайлики означають періоди спарювання і народження дитинчат у тварин. Це було важливо, бо саме в цей час тварин можна було знайти у великій кількості.

Усього виявили 30 знаків, які можна вважати протописьмом, каже Пол Петтітт, професор палеолітичної археології в Даремському університеті. Співавтор дослідження, реставратор меблів Беннет Бекон виявив, що найпоширенішими є три види написів.

Автори дослідження аналізували дані про цикли поведінки зубрів (нині вимерлих), лосей та коней і порівняли їх із записами на стінах. Так, Y-подібний знак позначав пологи, припускають автори. А лінії або лінії і крапки означають спарювання. Однак дослідники не знайшли протозаписів про періоди міграції.

Як повідомляло BitukMedia, на місці археологічних розкопок Сайбурч на південному сході Туреччини знайшли одне із найстаріших відомих зображень людини – йому 11 тис. років. Це чоловік, який тримається за свій статевий орган, стоячи в оточенні леопардів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі