Неділя, 8 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Поцілунки під омелою: що приховує “злодій дерева”

Важливо

Різдвяний атрибут – омела – за своїм романтичним виглядом приховує таємницю. Насправді це напівпаразит, який атакує живі дерева. Форадендрон, рід омели, який часто використовують для прикраси осель, влучно перекладається з грецької як “злодій дерева”.

Про це розповідає Science Alert.

Якщо двоє опинились під омелою – мусять поцілуватись. Це різдвяна традиція. Проте вчені, на жаль, вважають, що це не так вже й романтично. 

Справа в тому, що омела, по своїй суті, є напівпаразитом. Він атакує живі дерева та висмоктує з них життя. 

Форадендрон — рід омели, яка походить від сандалового дерева та часто використовується для різдвяних прикрас. Сьогодні існують тисячі різних видів омели, які ростуть у різних куточках світу.

Відомо, що сандалове дерево, від якого походить омела, пускає своє коріння в коріння інших дерев для харчування. Проте омела діє дещо інакше — вона проникає в гілки дерев і черпає свою енергію з соку дерева-господаря та Сонця.

Кулі омели ростуть на великому дереві. Фото – Thomas Faull/Getty Images

Поширитися по всьому світу омелі допомогло її липке насіння. Воно заховане у смачних ягодах. Птахи з задоволенням харчуються ягодами, а потім розносять їх по світу з послідом, на лапах, у дзьобі. Коли фекалії з липким насінням потрапляють на дерева, вони чіпляються за нього, вважаючи його своїм новим деревом-господарем.

За словами  Еллісон Воткінс, садівниці з AgriLife Extension, омела чимало дошкуляє дереву: робить його більш вразливим для комах та хвороб. Сама собою рослина навряд чи здатна занапастити здорове дерево, проте вона цілком може призвести до загибелі його кінцівок.

Відомо також, що омела може бути токсичною для людей і тварин. Втім, за словами Воткінс,  її невелика кількість на різдвяних святах навряд чи має викликати занепокоєння.

Але омела має і хороші якості. До честі рослини, вона може виявляти доброту і ділитись деревом-господарем з іншими омелами, збільшуючи фотосинтез для поживних речовин і завдаючи дереву менше шкоди.

У багатьох екосистемах її квіти є нектаром для медоносних бджіл і рослиною-хазяїном для гусені. А пошкоджені омелою рослини можуть бути гніздами для птахів, кажанів, комах і навіть низки ссавців;

“Білки також ’їдять ягоди омели, а олені та дикобрази харчуються самою рослиною”, — каже спеціаліст з дикої природи Морін Франк з AgriLife Extension.

Крім того, за словами фахівця з дикої природи Моріна Франка, австралійська омела, наприклад, є важливою частиною екосистеми регентів-медоїдів (Anthochaera phrygia), які перебувають під загрозою зникнення та потребують омели як їжі та притулку. Густе листя є бажаною тінню для багатьох видів тварин, особливо в посушливих регіонах.

Як повідомляло раніше BitukMedia, Санта-Клаус вже підготував подарунки і готується розносити їх по всьому світу! І хоча цій традиції вже багато десятків років, вчені вирішили підрахувати, наскільки Санта сучасний чи підтримує він екологічний спосіб життя? 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі