Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Гострі як бритва: знайшли смертоносну зброю віком понад 15 тис. років

Важливо

Вчені Університету штату Орегон (США) виявили в Айдахо наконечники стріл. Вони на пару тисяч років старші за всі сліди людини, коли-небудь знайдені на обох американських континентах. Гостро заточені знаряддя виявилися найдавнішими предметами, коли-небудь розкопаними в Новому Світі.

Про це розповідає Science. 

Вуглецевий аналіз показав, що зброї близько 15 700 років, і зроблено вона майстерно на ті часи. Фахівці вважають, що люди, які жили на цих землях, вже мали навички та культуру, які, швидше за все, принесли з-за океану.

Для вчених це перший речовий доказ їхньої гіпотези, що перші люди з’явилися на американських континентах щонайменше 16 тисяч років тому. Ці стріли проливають світло на життя і звичаї ранніх місцевих народів.

Раніше по всій території Північної Америки знаходили рифлені наконечники культури Кловіс, яким 12–13 тисяч років. А  також фрагменти стріл віком 13 400 років були виявлені на тій самій ділянці, що й нові знахідки.

Найстаріші свідчення присутності людини були відкриті на ділянці Куперс-Феррі на річці Салмон в Айдахо. Історично ця земля належить індіанському племені не-персе, який зараз мешкає в однойменній резервації в Айдахо. У цього народу вона відома як стародавнє поселення – село Ніпехе.

Вчені підняли 13 кам’яних наконечників як цілих, так і фрагментованих. Завдовжки від 1,2 до 5 сантиметрів, вони мають симетрично-скошену форму та гострі, як бритва. За словами експертів, вони демонструють складні технології того часу: оскільки, ймовірно, були частиною не стріл або списів, а дротиків. Але, попри розмір, були смертоносною зброєю.

Фото – SCIENCE ADVANCES

«Є припущення, що наконечники ранніх снарядів мали бути великими, щоб вбити велику дичину. Проте наконечники менших розмірів, встановлені на дротики, проникають глибоко і спричиняють величезні внутрішні ушкодження. З такою зброєю можна було полювати на будь-яку відому нам тварину», – пояснив керівник групи археологів Лорен Девіс, професор антропології в Університеті Орегона.

Крім віку, древні дротики мають ще одну важливу особливість: експерти стверджують, що вони мають дивну схожість з наконечниками стародавньої зброї, знайденими на острові Хоккайдо в Японії. Вік яких — 16–20 тисяч років. Тобто найраніші народи Америки володіли тими самими знаннями та навичками, що й жителі Північно-Східної Азії.

Це також підкріплює відому гіпотезу про міграції через Тихий океан людей льодовикового періоду. Завдяки ним перші американці могли бути генетично та культурно пов’язані з азіатськими землями.

Як повідомляло раніше BitukMedia, під час розкопок у місті Явне ізраїльські археологи знайшли свинцевий снаряд для пращі. На ньому грецькою мовою написано: “Перемога для Геракла та Хаурона”. Фахівці не виключають, що знахідка, завдовжки 4,4 см і віком близько 2200 років, може належати до подій, пов’язаних з легендарним повстанням Макавеїв і святом Ханука.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі