Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Природні явища на службі людини. Як отримати енергію зі снігу, що випав?

Важливо

В Японії вигадали, як добувати електроенергію зі снігу. Метод збираються протестувати у місті Аоморі. Снігу тут хоч греблю гати –  через особливості клімату. Технологія заснована на різниці температур у масі снігу та на його поверхні. Посилити ефект допоможуть регіональні гарячі джерела. 

Про це розповідає Asia Nikkei. 

Творці вважають, що їхня установка Snow power буде ефективною. Технологію запустять уже у грудні, і вона має пропрацювати до березня наступного року. 

Комунальні служби звозитимуть сніг з вулиць до спеціального басейну, який обладнаний у колишній школі. Там у шари снігу встановлять трубки теплопередачі, а повітря над ними природно нагріватиметься сонцем. Різницю температур між сніговими масами та зовнішнім повітрям використають для створення конвекційного струму всередині турбіни, який її обертатиме і, таким чином, вироблятиме електроенергію.

Японські інженери також планують використовувати тепло від гарячих джерел. Кажуть, тоді температурні коливання будуть ще більші. «У цьому регіоні багато курортів з гарячими джерелами та випадає багато снігу. Чим більша різниця температур, тим вища ефективність вироблення електроенергії», – розповів доцент Токійського університету електрозв’язку Кодзі Енокі.

Колеги винахідників «снігової» системи раніше вигадали аналогічний спосіб отримувати енергію з різниці температур поверхневих та глибинних вод океану. Вони порахували, що така електрика обійдеться лише в 20 ієн (14 центів) за кВт/год. Це дешевше, ніж енергія вітру, теплова або одержана на мазуті. Автори нової технології зазначають, що у випадку зі снігом перепади температур будуть сильнішими, тому й система має стати ефективнішою.

Розробники планують у разі успіху розширювати використання системи, пропонувати великим підприємствам обладнати приміщення для прийому снігу, щоб забезпечити себе електрикою. А також створити окремі системи живлення, які будуть йти до будинкових господарств як при використанні сонячної енергії.

Система зможе вирішувати питання видобутку енергії лише у зимовий час. Але хоча б на цей період вона стане екологічною альтернативою сонячним батареям та вітрякам. Адже лопаті від останніх необхідно утилізувати – вони погано розкладаються та складні у переробці. А сніг, що розтанув, – то звичайні стічні води.

Як повідомляло раніше BitukMedia, в Австралії вперше більш ніж половина виробітку електроенергії припадало на відновлювальні джерела. Проте для сталої переваги «зеленої» енергетики країні ще доведеться попрацювати.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі