Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Уперше в Австралії «зелена» енергетика випередила «незелену»

Важливо

В Австралії вперше більш ніж половина виробітку електроенергії припадало на відновлювальні джерела. Проте для сталої переваги «зеленої» енергетики країні ще доведеться попрацювати.

Про це повідомило The Guardian.

“Обсяги виробництва «зеленої» енергетики переважали «незелену» протягом лише декількох хвилин — вони досягнули 57% від загальної кількості”, – розповіли там.

За словами науковця з коледжу клімату та енергетики Мельбурнського університету Ділана МакКоннела, такому досягненню сприяла погода, оскільки не було холодно, щоб вмикати опалення, а також не було надто спекотно, щоб користуватися кондиціонерами. Однак учений зазначив, що Австралія все ще перебуває далеко від максимуму вироблення відновлювальної енергії. 

Крім того, через зниження вартості електроенергії 22 серпня сонячні, вітрові та гідроелектростанції скоротили вироблення енергії, а вугільним станціям це зробити не вдалося. Усе тому, що витрати на припинення їхньої роботи надто високі: краще продовжити вироблення, навіть якщо прибутку від цього не буде.

Лідерами у виробництві відновлювальної енергії є штати Південна Австралія та Тасманія, які нею забезпечили 100% своїх потреб. Це міг би зробити і штат Вікторія, якби вітровим та сонячним електростанціям не довелося припиняти роботу на періоди зниження цін.

Як розповів експерт з енергетики Саймон Холмс-а-Корт, частка відновлювальної енергії в Австралії 22 серпня могла б бути й вищою, якби вугільні електростанції могли припинити свою роботу.

Як підрахували аналітики компанії Rennie Partners, Австралії доведеться виробити 51 гігават відновлювальної енергії до 2042 року, щоб виконати свої зобов’язання згідно з Паризькою кліматичною угодою. Проте, як наголосив виконавчий директор енергетичної компанії CEIG Саймон Корбелл, для цього австралійській владі доведеться втілити низку реформ, щоб залучити інвестиції.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі