Середа, 24 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Учені виявили планети з атмосферою, як у Землі – ми таки маємо сусідів з космосу?

Важливо

Науковці з Кембриджського університету відкрили новий клас придатних для проживання екзопланет, покриті океаном та з атмосферою, багатою на водень. Такі планети більші за Землю, однак на них можна знайти ознаки життя.

Про це повідомили в The Astrophysical Journal.

“Придатними для життя можуть бути так звані міні-Нептуни або супер-Землі: зазвичай вони у 1,6 раза більші за Землю, але менші за планету-гігант Нептун”, – розповіли астрономи.

Так, дослідники зазвичай шукали ознаки життя на планетах подібного до Землі розміру, маси, температури та складу атмосфери.

Усі ці дослідження виявили, що тиск і температура під атмосферою, багатою воднем, є занадто високими, щоб підтримувати життя. Проте нещодавній аналіз планети K2-18b, що відкрили у 2015 році, показало, що за певних умов міні-Нептуни можуть підтримувати життя.

Так, під час дослідження вчені визначили новий клас планет, який назвали гіцини. Вони мають на поверхні океан (90% усієї площі) та скелі (10% площі), а їхня атмосфера багата воднем. Гіцини можуть бути у 2,6 раза більшими за Землю, атмосферна температура може сягати 200 градусів за Цельсієм, залежно від зірок, навколо яких вони обертаються.

За словами вчених, в океанах на таких планетах умови можуть бути придатними для життя мікробів. Науковці вважають, якщо зосередитись на вивчені та пошуках гіценів, знайти життя за межами Землі можна буде вже через 2-3 роки. За словами авторів дослідження, оскільки планет більші за Землю, їх може бути легше знайти.

Допоможе у пошуках таких планет телескоп Джеймс Вебб, який планують запустити у жовтні 2021 року. За його допомогою вчені також шукатимуть на гіцинах кисень, метан, оксид азоту.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі