Четвер, 28 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Зародження кулінарії – науковці знайшли настарішу у світі приготовану страву

Важливо

Ізраїльські науковці знайшли наразі найстаріші у світі приготовані страви. Це рештки коропів, яким 780 тис. років. Відкриття дозволяє переглянути уявлення про час зародження кулінарії.

Про це повідомляє The Guardian.

Науковиця Іріт Зохар із Музею природної історії Штайнхардта 16 років керувала дослідженням, яке вивчало походження кулінарії із найдревніших часів. За цей час вона каталогізувала тисячі решток риби із місцевості на півночі Ізраїлю, відомої як Ґешер Бенот Яков біля берегів річни Йордан.

Зохар та її колеги знайшли зуби коропів. Науковці помітили, що поруч не було риб’ячих кісток. Це свідчило про варіння, адже риб’ячі кістки м’якшають навіть при невисоких температурах і тому розварені кістки не збереглися.

Це були два особливи види коропів, які могли досягати 2 м. Науковці кажуть, що їх ловили через соковите м’ясо.

Дослідники використали методику порошкової рентгенівської дифракції в Музеї природної історії в Лондоні, щоб дослідити, як нагрівання змінює кристали емалі коропів. Також провели порівняльний аналіз із іншими зразками.

Зрештою Зохар та колеги дійшлии висновку, що рибу готували за температури близько 500 Со . Кажуть, що скоріш за все, рибу запікали у земляній печі.

Раніше вважалося, що першими навчилися готувати їжу неандертальці 170 тис. років тому. Дослідження ізраїльтян відкидує цю дату на понад 600 тис. років.

Однак, у результатах дослідження не впевнена Анаіс Марраст, археолог з Національного музею природної історії Франції, яка не брала участі в дослідженні. Вона припускає, що первісні рибалки могли з’їсти рибу сирою, а кістки просто кинути у вогонь – і таким чином позбутися від решток трапези.

Як повідомляло BitukMedia, команда вчених з Норвегії, Швейцарії та Австрії презентувала результати 20-річного дослідження знаменитої Крижаної людини Етці. Виявилось, що археологи багато в чому помилялись. Тепер вони заперечують якійсь “вдалий збіг обставин” – муміфіковане тіло Етці (Ötzi) зберегли природні процеси. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі